De piemelworm.
Volledig scherm
De piemelworm. © YouTube FoodyTrip

Bizar natuurfenomeen in Californië: strand bezaaid met duizenden 'penisvissen’

Bizarre taferelen op Drake’s Beach in Californië. Het strand ligt sinds een aantal dagen bezaaid met duizenden krioelende figuurtjes die als twee druppels water op een piemel lijken. Het gaat om de Urechis unicinctus, ook wel bekend als ‘penisvis’, zo meldt het gezaghebbende natuurtijdschrift Bay Nature.

De plotse invasie van de glibberige wormen is voor natuurliefhebbers een geschenk uit de hemel. De penisvis laat zich normaal gesproken namelijk niet zo snel zien, maar verstopt zich liever diep in het zand. Op veilige afstand van vissers en strandgangers.

Extra maaltijd

Door het onstuimige weer in Californië is het zand op het strand weggevaagd en daarmee is ook meteen de schuilplaats van de 25 centimeter lange dieren verdwenen. De rozige piemelvissen liggen daardoor nu open en bloot op een enorme hoop.

Dat is niet alleen goed nieuws voor natuurliefhebbers, maar ook voor zeemeeuwen, otters en haaien die de worm als extra maaltijd beschouwen. 

Delicatesse

In Japan en Korea is de penisvis zelfs een delicatesse en wordt in dure restaurants vaak rauw gegeten. In de Chinese keuken wordt de worm gaar gebakken met groenten of gebruikt als smaakversterker.

De glibberige wezens doken 300 miljoen jaar geleden voor het eerst op en kunnen wel 25 jaar oud worden. Ze graven U-vormige holen in stranden of wadden en verorberen vooral bacteriën en plankton die ze vangen met behulp van hun plakkerige slijmnetten.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.