Bolivia zet super-Boeing in tegen hevige bosbranden

videoBehalve Brazilië heeft ook buurland Bolivia al dagen te maken met hevige bosbranden. Zaterdag stond al 950.000 hectare in brand, blijkt uit cijfers van de Boliviaanse autoriteiten. Om de branden te blussen, maakt het land onder meer gebruik van het grootste blusvliegtuig ter wereld, een Boeing 747 SuperTanker die 75.000 liter bluswater kan vervoeren.

Het immense toestel heeft vrijdag zijn eerste lading uitgestort over de branden in het Chiquitanía-gebied, in de regio Santa Cruz in het zuidoosten van het land nabij de grens met Brazilië en Paraguay. De vlammen zouden daar inmiddels 32 procent van het woud hebben vernietigd. Er zijn 1.871 gezinnen uit 11 gemeenten en 35 inheemse gemeenschappen getroffen.

Doel van de eerste operatie van de Boeing SuperTanker was het isoleren van de waterkrachtcentrale Ipiás, die een groot deel van het gebied van stroom voorziet. 

Het toestel, dat de Boliviaanse regering voor tien dagen heeft gehuurd van een Amerikaanse firma, zal verder worden ingezet boven de Tucavaca-vallei in de Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld dat zich uitstrekt over delen van Brazilië, Bolivia en Paraguay. 

Vervolgens zal het vliegtuig ook blusoperaties uitvoeren in de bergen van Otuquis, het zuidelijk gelegen Charagua aan de grens met Paraguay en in het noorden in de regio’s San Matías, San Rafael en San Miguel de Velasco.

Volledig scherm
Het Boeing SuperTanker blusvliegtuig stort bluswater uit boven het brandende bosgebied bij Robore in de oostelijke Boliviaanse regio Santa Cruz. © AFP
Volledig scherm
Het immense Boeing 747-blustoestel vrijdag bij aankomst op de luchthaven Viruviru van Santa Cruz de la Sierra in Bolivia. © AFP
Volledig scherm
Grote rookwolken boven Santa Cruz in oost-Bolivia. © AFP