Braziliaanse rechter laat voor corruptie veroordeelde oud-president Lula vrij

videoOud-president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië is voorlopig weer een vrij man. De 74-jarige politicus verliet het politiehoofdkwartier in de stad Curitiba, nadat een rechter vandaag zijn vrijlating beval. Daar stonden uitzinnige aanhangers hem op te wachten. Lula omhelsde mensen en stak een gebalde vuist omhoog.

Lula zat een jarenlange gevangenisstraf uit wegens corruptie. Hij is nu voorlopig vrijgekomen dankzij een uitspraak van het hooggerechtshof. Dat haalde deze week een streep door de verplichte opsluiting van criminelen die een eerste beroep tegen hun veroordeling verliezen. Dat betekent dat zij op vrije voeten kunnen blijven tot hun beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.  Dat is bij Lula nog niet het geval en zijn advocaten vroegen met succes om zijn vrijlating.

De oud-president had eigenlijk vorig jaar willen meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zijn kandidatuur werd vanwege de corruptieveroordeling ongeldig verklaard. Zijn vervanger Fernando Haddad verloor vervolgens de verkiezingen van de radicaal-rechtse Jair Bolsonaro. De juridische problemen van de populaire linkse politicus zijn nog niet ten einde. Lula houdt zelf vol onschuldig te zijn en zegt dat hij het slachtoffer is van politiek gemotiveerde aanklachten.

Betogers voor de gevangenis waar oud-president Lula da Silva vastzit, roepen om zijn vrijlating.
Volledig scherm
Betogers voor de gevangenis waar oud-president Lula da Silva vastzit, roepen om zijn vrijlating. © EPA