Grenscontrole langs de Ierse zee, die in verbinding staat met de Carlingford Lough tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek,  was voor de voorganger van premier Boris Johnson, Theresa May, nog onaanvaardbaar
Volledig scherm
Grenscontrole langs de Ierse zee, die in verbinding staat met de Carlingford Lough tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, was voor de voorganger van premier Boris Johnson, Theresa May, nog onaanvaardbaar © AP

‘Brexitdeal bijna rond na compromis Boris Johnson’

UpdateDe Britse regering en de EU zouden het bijna eens zijn over een regeling voor Noord-Ierland na de brexit. Dat meldt The Guardian. Volgens bronnen van de Britse krant komt de regeling neer op grenscontroles langs de Ierse Zee. Het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) zou formeel wel binnen het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk blijven.

De grenscontrole langs de Ierse zee was voor de voorganger van premier Boris Johnson, Theresa May, nog onaanvaardbaar en ook de pro-Britse Noord-Ierse unionisten van de DUP in het Lagerhuis willen geen grenscontroles met de rest van het koninkrijk. De DUP heeft dit vanavond nog eens herhaald. De partij heeft tien zetels in het Lagerhuis van 650 leden.

Maar met dit compromis zou Johnson toch kunnen zeggen dat Noord-Ierland helemaal bij de rest van het koninkrijk blijft horen, aldus The Guardian. Het ontwerpakkoord of -verdrag zou morgenochtend gepubliceerd kunnen worden. Dan zou het nog net op tijd op de agenda komen van de Europese top donderdag en vrijdag in Brussel.

Een voorman van de felste voorstanders van de brexit binnen de Conservatieve Partij van Johnson, Steve Baker, heeft in Londen tegen verslaggevers gezegd dat hij na een gesprek in het kantoor van de premier ‘heel blij is dat de regering vooruitgang boekt’. Volgens hem is het mogelijk een acceptabele regeling te treffen.

Boris Johnson meldt vanavond op Twitter dat het ‘tijd is om de brexit gedaan te krijgen’ en ‘laten we de eerste stap zetten'. 

Rutte

Volgens premier Rutte verlopen de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit redelijk goed. ,,Het ziet er in elk geval niet slecht uit”, zei hij vanavond in een debat over de komende top van staats- en regeringsleiders van de EU.

Vorige week zag het er nog slecht uit. Maar na het overleg tussen de Ierse en de Britse premier is het uitzicht positiever. “Het ziet er wat beter uit.” Er wordt nu gekeken naar nieuwe voorstellen die “veel uitwerking” vergen. “Nu is er beweging”, zei de minister-president.

Volgens Rutte wil de Britse premier Boris Johnson er echt uitkomen. Het grote probleem is de toekomst van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Er mag geen harde grens meer komen. De Britse krant The Guardian meldde eerder op de dag dat Londen en Brussel het bijna eens zouden zijn over een regeling voor Noord-Ierland.

De Britse uittreding staat gepland voor 31 oktober. Mogelijk komt er voor die datum nog een extra EU-top, zei Rutte.