Een dubbeldekker rijdt over de Waterloo Bridge met op de achtergrond Saint Paul's Cathedral.
Volledig scherm
Een dubbeldekker rijdt over de Waterloo Bridge met op de achtergrond Saint Paul's Cathedral. © AFP

Britse (36) wilde ‘veel moorden’ plegen met aanslag op kathedraal Londen, bedreigde ook Nederland

Een Britse vrouw heeft toegegeven dat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen in Saint Paul's Cathedral in Londen, zo melden Britse media vandaag. Het gaat waarschijnlijk om dezelfde vrouw die ook verantwoordelijk was voor online bedreigingen aan Nederlandse doelwitten.

Safiyya Amira Shaikh wilde veel slachtoffers maken met een aanslag op de kathedraal.
Volledig scherm
Safiyya Amira Shaikh wilde veel slachtoffers maken met een aanslag op de kathedraal. © AP

De 36-jarige Safiyya Amira Shaikh uit Hayes, een buitenwijk van Londen, zocht contact met mensen die explosieven konden maken en bezocht haar beoogde doelwit. De vrouw is een aanhanger van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Shaikh, die geboren werd als Michelle Ramsden, zag eerder ook een hotel als mogelijk doelwit. Voor haar arrestatie in oktober bouwde de vrouw een relatie op met twee undercoveragenten, die zich voordeden als moslimextremisten.

‘Veel moorden’

Via de chat-app Telegram stuurde zij hun berichten. Daarin stond onder meer dat ze ‘veel wilde moorden’. Ook zei Shaikh het liefst toe te willen slaan met Kerstmis of Pasen, omdat er dan ‘meer doden’ zouden vallen. Verder stuurde ze ook beelden door van Saint Paul's Cathedral.

In de Telegram-groep GreenB1rds waarvan Shaikh vermoedelijk een van de beheerders was, onder haar pseudoniem Al-Amriki werden ook bedreigingen geuit tegen Nederlandse doelwitten. Zo ging er vorig jaar zomer een gefotoshopte afbeelding rond waarin de St Vituskerk in Hilversum in vlammen op ging. ‘We zijn gekomen om jullie af te slachten', stond erbij. De omgeving van de kerk werd twee weken later ontruimd toen er een verdachte koffer werd aangetroffen. Er bleek niets aan de hand.

GreenB1rds

In Nederland worden inmiddels zeker twee mensen vervolgd die in het betreffende Telegram-account actief zouden zijn geweest: een vrouw uit Uithoorn en een man uit Maastricht. Het GreenB1rds-kanaal werd ook genoemd in het laatste Dreigingsniveau-rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat meldde dat er op de dag dat het boerkaverbod van kracht ging een bedreiging tegen Nederland werd geplaatst.

In 2007 bekeerde Shaikh zich tot de islam en schaarde zich later achter IS. Vanaf 2016 stopte de vrouw met moskeebezoeken, omdat ze bang was dat anderen haar extreme opvattingen zouden opmerken. De rechter doet op 12 mei uitspraak in de zaak. Tot die tijd blijft Shaikh in hechtenis.

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.