Britse Hoge Raad beslist over lot ‘suïcidale’ WikiLeaks-oprichter Julian Assange
Advocaten van Julian Assange proberen woensdag en donderdag in Londen uitlevering van de oprichter van WikiLeaks aan de VS te voorkomen. ,,De CIA wilde hem kidnappen en vermoorden.”
De Verenigde Staten wil de Britse Hoge Raad ervan overtuigen dat Julian Assange uitgeleverd kan worden om daar terecht te staan voor het publiceren van staatsgevaarlijke informatie op WikiLeaks. De rechtbank in Londen weigerde de oprichter van de klokkenluiderssite in januari aan de Amerikanen over te dragen uit vrees voor zijn geestelijke gezondheid. De VS gaat tegen dit besluit in beroep. Assange zit momenteel opgesloten in Engeland.
Het team achter de Australiër wil proberen de High Court te wijzen op nieuwe ontwikkelingen in de slepende zaak. Volgens publicaties van Yahoo News zocht inlichtingendienst CIA naar mogelijkheden om hem te kidnappen en te vermoorden. ,,Niet anders dan wat Saoedi-Arabië plande met Jamal Khashoggi”, vertelde Kristinn Hrafnsson, hoofdredacteur van WikiLeaks, maandag tijdens een persbijeenkomst in de Britse hoofdstad. ,,Alleen voerden ze het niet uit.”
Camera’s en microfoons
Journalist Khashoggi werd in 2018 op het consulaat in het Turkse Istanboel gedood door de geheime dienst van kroonprins Mohammed bin Salman. In Spanje loopt momenteel een onderzoek naar de gangen van een veiligheidsbedrijf. Op verzoek van de CIA zouden camera’s en microfoons zijn geplaatst in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar Assange zich vijf jaar lang verschanste.
De VS wil Assange vervolgen voor het hacken en openbaren van staatsgeheimen, waaronder de identiteit van informanten in Irak en Afghanistan. Zelf ziet hij zich als een journalist die wantoestanden aan het licht bracht. Beelden van Amerikaanse militairen die vanuit een helikopter 18 burgers doodschoten, brachten de VS ernstig in verlegenheid. Mits schuldig bevonden, kan hij 178 jaar gevangenisstraf krijgen.
Borgtocht
Assange, door zijn volgelingen gezien als een strijder van het vrije woord, is omstreden. Hij vroeg succesvol asiel aan bij de ambassade van Ecuador, nadat twee Zweedse vrouwen hem beschuldigden van aanranding en verkrachting. Toen het Zuid-Amerikaanse land in april 2019 de steun aan hem introk, werd hij gearresteerd. Een Britse rechter veroordeelde hem tot 50 weken cel voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.
In afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de VS zit Assange in Belmarsh Prison. Rebecca Vincent van organisatie Reporters without Borders vraagt de Amerikaanse regering van Joe Biden om de zaak te laten vallen. ,,Om aan deze hel een einde te maken”, zei ze. Zijn partner en advocaat Stella Morris roept de Hoge Raad op om het recht te laten zegevieren: ,,Wat moet er gebeuren om Julian vrij te krijgen?”
De Hoge Raad neemt vier tot zes weken de tijd om zich te beraadslagen over het lot van Assange, die volgens psychiaters suïcidaal is. Als de rechters in zijn voordeel beslissen en hij vrijkomt, dan wacht een ander probleem. Morris, moeder van twee van zijn kinderen: ,,Een land zoeken waar we veilig zijn.”
In januari besloot een Britse rechter dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) niet kon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Die gingen daartegen in beroep:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VS: ‘Assange is gewoon een crimineel’
Julian Assange is geen kampioen van het vrije woord, maar een gewone crimineel die de levens van veel mensen in gevaar heeft gebracht. Dat zegt de advocaat die de Verenigde Staten vandaag vertegenwoordigt bij de rechtbank in Londen tijdens een hoorzitting over de mogelijke uitzetting van Assange naar de VS. -
Toestand Julian Assange is zo slecht dat hij 'in de gevangenis kan sterven’
De gezondheid van WikiLeaks-oprichter Julian Assange (48) is zo slecht dat hij in de Britse gevangenis zou kunnen sterven. Dat stellen meer dan zestig artsen in een open brief aan de Britse autoriteiten. Ze verzoeken hem over te brengen naar een universitair ziekenhuis omdat hij dringend medische behandeling nodig heeft. ,,Er is geen tijd te verliezen.” -
VIDEO
Wikileaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS
WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) kan niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter besloten. In de VS wacht de omstreden journalist mogelijk 175 jaar celstraf wegens de publicatie van geheime Amerikaanse militaire documenten op zijn site in 2010. De Amerikanen gaan tegen de uitspraak in beroep. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
Meer steun nodig om Russische oorlogsmisdadigers te berechten
Oorlogsmisdaden die in Oekraïne worden gepleegd, zijn vandaag onderwerp van gesprek in Londen. Initiator en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt daar met zo’n dertig ambtgenoten over extra steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Groot klimaatrapport: ‘Als we doen wat we beloven, warmt de aarde eind deze eeuw slechts 2 graden op’
Als China, India en de Europese Unie zich houden aan hun belofte om spoedig uitstootneutraal te worden, dan kan de aardse opwarming aan het eind van deze eeuw beperkt blijven tot ongeveer twee graden. Dat stelt klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het nieuwste klimaatrapport van het IPCC.