Volledig scherm
Bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch zond schutter Brenton Tarrant beelden van zijn aanval uit via internet. © videostill

Britse politie en Facebook bundelen krachten tegen livestreams aanslagen

De Britse politie en Facebook gaan samenwerken om het uitzenden van terreuraanslagen via het platform tegen te gaan. Het lukte de aanslagpleger in het Nieuw-Zeelandse Christchurch eerder dit jaar beelden van het bloedbad live te verspreiden.

De politie in de Britse hoofdstad gaat beelden delen met Facebook van agenten die oefenen met vuurwapens. Het bedrijf kan zo technologieën ontwikkelen waarmee een livestream van een aanslag kan worden herkend.

De videobeelden worden ook naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. Dat zal ze vervolgens delen met andere bedrijven die vergelijkbare technologieën willen ontwikkelen, zegt de politie in een verklaring.

Bij de schietpartijen in Christchurch, in maart dit jaar, zond de schutter beelden van zijn aanval op twee moskeeën uit via internet. Die zijn live minder dan tweehonderd keer bekeken, zei Facebook eerder dit jaar. De video van de moordpartij met 51 doden is later echter wijder verspreid.

Facebook zegt de kunstmatige intelligentie te willen verbeteren zodat dergelijke livestreams kunnen worden herkend. De samenwerking met de Britse politie zou daarbij helpen.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.