Volledig scherm
Een schoonmaker die geen toegang kreeg tot de cottage in de tuin van deze woning waarschuwde de politie. © Videostill The Courier

Britse politie onderzoekt bizarre zelfmoorddate van twintigers in vakantiehuisje

Elkaar online ontmoeten, dan afspreken om samen uit het leven te stappen en vervolgens inchecken in een Schotse airbnb om het zelfmoordpact tot uitvoering te brengen. Dat is volgens de Britse politie vermoedelijk de achtergrond van de dood van twee toeristen in een vakantiehuisje aan de Schotse oostkust. 

Aanvankelijk werd aangenomen dat de 28-jarige man en 24-jarige vrouw uit Nederland kwamen. Het is niet bekend waarop die aanname was gestoeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag verklaarde vandaag tegenover deze site dat de slachtoffers geen Nederlanders zijn maar waarschijnlijk ooit in Nederland hebben gewoond of verbleven. 

Hun levenloze lichamen werden donderdagmiddag gevonden in een vakantiehuisje in Rickarton bij Stonehaven. Een schoonmaker die  tevergeefs had geprobeerd het pand binnen te komen, waarschuwde omstreeks 13.30 uur plaatselijke tijd de politie. 

Die forceerde de deur van de cottage en vond de stoffelijke overschotten. In de buurt van de lichamen zouden giftige stoffen hebben gelegen. ,,De eerste onderzoeksresultaten wijzen op een volledig via het internet geregeld zelfmoordplan’’, verklaarde een politiewoordvoerder tegenover de regionale krant The Courier. De man en vrouw, de politie beschikt over aanwijzingen dat ze uit Nederland komen, lijken elkaar online ontmoet te hebben. ,,Zoals het nu lijkt, besloten ze elkaar te ontmoeten in Rickarton waar ze via airbnb het vakantiehuisje hadden geboekt om hun plan uit te voeren.’’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon vanavond niks zeggen over de zaak.  

Mergie Bothy is een gerenoveerd vakantiehuisje op het terrein van zestiende eeuwse Mergie kasteel. De cottage beschikt over alle moderne voorzieningen waaronder wifi, vloerverwarming en een houtkachel, heeft twee slaapkamers en biedt uitzicht op een rivier, bos en de naburige paardenstoeterij Clydesdale, staat in de beschrijving die alleen nog via een omweg is te lezen. 

“Een geweldige plek op een mooie en serene locatie” staat in een review van gasten in oktober dit jaar. “Het verblijf in Bothy was hemels”, schreef een bezoeker in mei vorig jaar. Een andere gast schreef in dezelfde maand “Een prachtige plek om de wereld te ontvluchten.’’

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl. 

 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 2. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 3. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.