Brussel verwerpt Britse voorstel voor 'Ierlanden'
BrexitHeel Groot-Brittannië langer in de Douane-unie met Europa houden om een harde grens tussen de twee Ierlanden te vermijden is geen begaanbare weg. Met die boodschap verwierp Europees toponderhandelaar Barnier vanmiddag het belangrijkste onderdeel van de Brexit-voorstellen die premier Theresa May één dag eerder op tafel legde.
Dat Europa bij wijze van grote uitzondering bereid is Noord-Ierland wel bij de Douane-unie te houden, is ‘een specifieke oplossing voor een unieke situatie’, aldus Barnier. De 27 resterende EU-lidstaten willen daarmee voorkomen dat er een ‘harde’ grens met slagbomen en douanebeambten tussen het zelfstandige Ierland en het tot het VK behorende Noord-Ierland komt. Brussel wil ook onder geen beding dat de vredesakkoorden tussen de twee Ierlanden in gevaar komen. Maar heel het VK langer in de Douane-unie is een brug te ver.
Barnier gooide de voorstellen van May, die daarover ‘thuis’ al een hoop gedonder heeft, met nadruk niet helemaal in de prullenbak. De gesprekken over onderdelen gaan door, zo twitterde hij na een persconferentie die aanleiding tot verwarring gaf. Barnier ‘verwelkomt’ ook dat de Britten überhaupt met voorstellen komen. Tegelijkertijd bieden ze ‘meer vragen dan antwoorden’, en houden ze geen rekening met Europese uitgangspunten die onwrikbaar vastliggen. Daartoe behoren de ondeelbaarheid van de gemeenschappelijke markt – je doet mee of niet, maar niet half door er alleen de krenten uit te pikken – en de ondeelbaarheid van de ‘vier vrijheden’. Vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal? Dan ook van personen.
De Britten zijn nog niet weg of ze krijgen al heimwee
Terugvaloptie
Een goede regeling voor de Iers/Noordierse grens is al vanaf het begin van het uiterst moeizame Brexit-overleg de grootste bottleneck. Brussel en Londen ruimden die eind vorig jaar op met een terugvaloptie: een handelsgrens dwars door de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland dus en de rest van het Verenigd Koninkrijk.
May noemde deze oplossing aanvankelijk onaanvaardbaar, om er daarna toch voor te tekenen. Met de afspraak erbij dat wanneer Londen een betere oplossing vindt, die in de plaats komt van de terugvaloptie. May heeft duidelijk deze week de ‘betere oplossing’ nog niet gevonden. ,,Wat doenbaar is voor Noord-Ierland, is niet doenbaar voor het hele VK”, aldus Barnier, en: ,,Een tijdelijke terugvaloptie is niet wat de twee Ierlanden willen.”
Ironie
De toponderhandelaar, volgende week weer aan tafel met zijn Britse counterpart David Davis, liet niet na af en toe wat ironie in zijn woorden te stoppen. ,,De Britten zijn nog niet weg of ze krijgen al heimwee”, zo liet hij verstaan, en: ,,Ze willen bijna alle voordelen van het EU-lidmaatschap houden, maar zonder de regels die er bij horen. Dat gaat dus niet.”
May wil dat ze ook als lid van de Douane-unie al handelsakkoorden met derde landen kan uitonderhandelen, dat voor haar geen quota en tarieven gelden en de Britten ook na hun feitelijke vertrek eind maart volgend jaar nog kunnen meebeslissen over de interne markt. Voor Europa is dat uitgesloten. Het stemt in met een beperkte overgangsperiode tot eind 2020, maar vanaf eind maart 2019 zitten de Britten in Brussel al niet meer mee aan tafel.
Merkwaardig
Vreemd vindt Barbier het ook dat de Britten na hun vertrek een economisch partnerschap en een strategische samenwerking op veiligheidsgebied willen, die heel dicht in de buurt van de huidige situatie komen. ,,Dat is merkwaardig voor een land dat zelf weg wil.”
Barnier herhaalde dat de tijd dringt. Over minder dan tien maanden verlaat Londen de Unie, over enkele maanden (dit najaar) moet er een scheidingsverdrag zijn, een regeling voor de overgangsperiode en een politiek akkoord over de hoofdlijnen van een toekomstig partnerschap. ,,Intussen”, doelend op de inbraakpogingen van May, ,,moeten wij na meer dan 40 jaar lidmaatschap nog uitleggen hoe de Unie, de interne markt en de Douane-unie in elkaar zitten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMJournalist
Reporter Jan Hunin: ‘Ik zal de Russen niet afschilderen als beesten, het blijven mensen’
Reporter Jan Hunin doet voor deze site verslag van de oorlog in Oekraïne. Hij zoekt verhalen van gewone mensen en laat zich niet remmen door angst of door het thuisfront. ,,Ik overleg niet met mijn vriendin, ik ga gewoon.’’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
update
Apenpokkenvirus rukt gestaag op in Europa, viroloog maakt zich zorgen
Het in Europa uiterst zeldzame apenpokkenvirus is bezig aan een opmars. In Spanje en Portugal zijn inmiddels ruim veertig bevestigde en vermoedelijke gevallen van de virusinfectie ontdekt, in Groot-Brittannië is het aantal besmettingen gestegen tot zeker zeven en in Zweden en Italië zijn nu ook de eerste besmettingen geconstateerd. -
Russen gijzelen tienerzoon van Oekraïens politicus: ‘Maar ik kán niet op hun eisen ingaan’
Toen de Russen binnenvielen in Melitopol, wilde Vladyslav (16) bij zijn zieke opa blijven. Maar toen die stierf en hij toch vluchtte, werd de Oekraïense tiener opgepakt door de Russen.
-
Kritische Russische ex-kolonel loopt weer in de pas
Maandag verraste hij de wereld en vooral de Russische televisiekijker met een pijnlijke analyse van de Russische strijdkrachten. Het ging niet goed met de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, luidde het. Maar gisteravond liep oud-kolonel Michail Chodarenok weer in de pas. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Boeings ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation.