Dronefoto van ontbossing in de buurt van Xapury in Brazilië.
Volledig scherm
Dronefoto van ontbossing in de buurt van Xapury in Brazilië. © NPO 3FM/Piroschka van de Wouw

Brussel wil alleen nog zuivere koffie, waarvoor geen oerwoud is gekapt

Handelaren in koffie, soja, palmolie en nog een aantal producten uit warme landen moeten binnenkort altijd aantonen dat voor de productie ervan geen land is ontbost. Anders komen ze de Europese Unie niet in.

 1. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
  PREMIUM
  Koken & Eten

  Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

  Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
 2. Dit jaar recorduitstoot CO2 door fossiele brandstoffen: ‘Zeer verontrustende cijfers’

  Dit jaar recorduit­stoot CO2 door fossiele brandstof­fen: ‘Zeer verontrus­ten­de cijfers’

  In het jaar 2022 bereikt de CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen een nieuw hoogtepunt. Door de wereldwijd toegenomen vraag naar vliegreizen neemt het gebruik van olie toe met meer dan 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de oorlog in Oekraïne gaat het gebruik van kolen voorbij het hoogtepunt dat in 2014 bereikt werd, aldus een rapport van wetenschappers van het Global Carbon Project, een wereldwijde organisatie die de uitstoot van CO2 in kaart brengt.