Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Californië verbiedt verkoop van bont

Californië gaat als eerste Amerikaanse staat de verkoop van nieuwe bontproducten verbieden. Gouverneur Gavin Newsom ondertekende daartoe zaterdag een wetgevend initiatief.

Het verbod op de verkoop en de aanmaak van kleding, schoenen en tassen met bont zal in 2023 ingaan. Bedrijven krijgen tot dan de tijd om hun huidige voorraden te verkopen. Wie zich niet aan de wet houdt, kan boetes krijgen tot wel 1000 dollar, omgerekend zo’n 905 euro. San Francisco en Los Angeles voerden dit jaar al een vergelijkbaar verbod in.

Het verbod geldt niet voor gebruikte producten of producten die gebruikt worden voor religieuze doeleinden. Ook vallen leer, honden-, katten, koeien-, schapen- en geitenhuiden niet onder de nieuwe wet. 

Dierenbeschermingsorganisaties reageerden opgetogen op het verbod. De Amerikaanse bontindustrie, waarin zo’n anderhalf miljard dollar (ca. 1,24 miljard euro) omgaat zo blijkt uit de laatste cijfers van de branchevereniging, dreigde meteen met rechtszaken om de nieuwe wet aan te vechten.

Democraat Newsom gaf met zijn wetgevend pakket groen licht voor nog meer beschermende maatregelen. Zo mogen wilde dieren als beren, tijgers, olifanten en apen niet meer in circussen optreden. De lynx komt op de lijst met beschermde dieren. Daarmee is de jacht op deze wilde katachtige verboden in Californië.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.