Volledig scherm
Betogers in Chili in gevecht met de oproerpolitie. © AFP

Chileense president veroordeelt buitensporig politiegeweld

De Chileense president Sebastián Pinera heeft zondag voor het eerst het optreden van de politie, tijdens de demonstraties van de afgelopen weken, veroordeeld. ,,Er is buitensporig veel geweld gebruikt. Er zijn misdaden gepleegd en de mensenrechten werden niet gerespecteerd’’, aldus de president tijdens een toespraak tot de bevolking.

Justitie is een onderzoek begonnen naar meer dan duizend vermoedelijke misbruikzaken, die variëren van martelingen tot seksueel misbruik, gepleegd door politieagenten en militairen. ,,Ondanks onze vastberadenheid en voorzorgsmaatregelen om de mensenrechten te beschermen, zijn in sommige gevallen protocollen niet nageleefd’’, aldus Pinera.

Volledig scherm
De Chileense president Sebastian Pinera. © AFP

Onvrede onder de bevolking

Chili is al weken het toneel van grootschalige protesten. Die begonnen na tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. Demonstranten beklagen zich onder meer over de stijgende kosten van hun levensonderhoud en sociale ongelijkheid in het meest welvarende land van Zuid-Amerika. Ze eisen het aftreden van president Pinera en willen dat alle volksvertegenwoordigers plaatsmaken voor een nieuwe grondwetgevende vergadering.

President Pinera heeft gezegd aan de vele zorgen van zijn burgers tegemoet te willen komen en kondigde een programma van ‘sociale hervormingen’ af. Ook ontsloeg hij een aantal ministers. 

De protesten gingen de afgelopen tijd gepaard met brandstichting, rellen en plunderingen. Er vielen zeker 22 doden en meer dan 2000 gewonden. Vijf doden zijn toe te schrijven aan het gewelddadige optreden van de politie. De Verenigde Naties heeft naar aanleiding van de klachten een onderzoeksmissie naar Chili gestuurd. Ook waarnemers van Amnesty International zijn inmiddels ter plaatse. 

Volledig scherm
Betogers in Chili in gevecht met de politie. © AFP