Chili zoekt op Zuidpool naar verdwenen vliegtuig

VIDEODe Chileense luchtmacht is een grootscheepse zoekactie gestart naar het vermiste militaire transportvliegtuig dat maandagavond met 38 mensen aan boord van de radar verdween toen het onderweg was naar een vliegbasis op Antarctica. 

Dertien vliegtuigen en schepen zijn in het Zuidpoolgebied op zoek naar sporen van het vliegtuig of overlevenden. Ook Uruguay, Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten hebben vliegtuigen ter beschikking gesteld aan de zoekactie.

 ,,We zullen 24 uur per dag blijven zoeken, met alle middelen die we tot onze beschikking hebben’’, verklaarde de Chileense generaal Eduardo Mosqueira dinsdag. Volgens de Chileense luchtmacht zijn er 17 bemanningsleden en 21 passagiers aan boord van het transportvliegtuig. Van de passagiers zijn er drie burgers.

Volledig scherm
Een van de toestellen van de Chileense luchtmacht die betrokken zijn bij de zoekactie naar het vermiste transportvliegtuig. © AFP

Volgens de autoriteiten waren de weersomstandigheden goed toen het Hercules C-130 toestel maandagmiddag om 16.55 uur plaatselijke tijd vertrok van de zuidelijke stad Punta Arenas in Chili. Kort na 18.00 uur werd het radiocontact verbroken. Het toestel was onderweg om logistieke ondersteuning te bieden aan de Chileense vliegbasis President Eduardo Frei op Antarctica. Chili doet op de basis onder andere onderzoek naar klimaatverandering. Het toestel was ongeveer halverwege de reis toen het contact werd verbroken, aldus Mosqueira. Er is geen noodsignaal afgegeven.

De Straat van Drake, de zeestraat tussen het uiterste zuidpuntje van Zuid-Amerika en Antarctica, staat bekend om zijn snel wisselende weersomstandigheden, met ijzig koude temperaturen en hevige wind. Zeven uur nadat het contact met het vliegtuig was verbroken, verklaarde de Chileense luchtmacht het toestel als verloren, hoewel er geen enkele aanwijzing is over wat er met het toestel is gebeurd.

Volledig scherm
Familieleden van de inzittenden van het vermiste toestel komen samen op de luchtmachtbasis Cerillos in de Chileense hoofdstad Santiago. © AP
 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 2. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 3. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.