China zwijgt over mysterieuze verdwijning Interpol-baas

VIDEOWaar is Interpol-president Hongwei Meng? De in Lyon woonachtige politiebaas is sinds vorige week spoorloos, maar de Chinese autoriteiten doen er het zwijgen toe. 

Sinds 25 september heeft de familie niets meer vernomen van de 64-jarige Interpolpresident, voorheen onderminister van veiligheid in China en kopstuk van de Chinese Communistische Partij. Meng en zijn gezin in Lyon zouden telefonisch en via sociale media bedreigd zijn. 

Hongwei Meng vloog volgens bronnen vorige week vanuit Stockholm naar China, waar hij bij aankomst werd meegenomen voor ondervraging door de autoriteiten. Meer informatie daarover ontbreekt. Het Chinese ministerie zwijgt vandaag tegenover persbureau AFP. 

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft China om uitleg gevraagd, maar de autoriteiten hebben vooralsnog ook 'geen duidelijkheid gegeven'. De Franse politie onderzoekt de zaak. 

Campagne

Gevreesd wordt dat Meng doelwit is geworden van de 'anti-corruptiecampagne' van de Chinese president Xi Jinping. Volgens de officiële cijfers zijn er al anderhalf miljoen mensen vervolgd in het kader van de campagne waarvan critici beweren dat deze gebruikt wordt om politieke tegenstanders op te sluiten en monddood te maken. Zo verdwenen er in China de afgelopen tijd vaker regeringsfunctionarissen en andere kopstukken, soms voor maanden.

Interpol noemt de verdwijning 'een zaak voor de autoriteiten in Frankrijk en China'. Meng heeft overigens niet de dagelijkse, uitvoerende leiding over de internationale koepel van de politiekorpsen van 192 landen met het hoofdkantoor in Lyon. Hij vertolkt een meer ceremoniële rol.

Hongwei Meng, de Chinese voorzitter van Interpol.
Volledig scherm
Hongwei Meng, de Chinese voorzitter van Interpol. © EPA
 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.