Ambassadeur Xu Hong
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Xu Hong © Frank Jansen

Chinese ambassadeur Xu Hong begrijpt niets van ons wantrouwen

Het loopt niet lekker tussen Nederland en China. Wantrouwen overheerst in een eeuwenoude relatie. Een exclusief interview met China's eerste man in Nederland.

Ambassadeur Xu Hong (56) van China heeft het zich nooit gepermitteerd openlijk kritiek te uiten op de binnenlandse aangelegenheden van Nederland. Dat doe je niet, zegt hij als het gaat over het verschil tussen beide culturen. ,,Wij zijn wat milder in ons oordeel, niet zo direct.” Pas als nadrukkelijk wordt gevraagd iets te noemen wat hem niet bevalt, wil hij kwijt dat van veel Chinese toeristen die Nederland bezoeken paspoorten of andere eigendommen worden gestolen. ,,Nederlandse toeristen zijn veilig in China. Hier in Nederland worden de zaken zelden opgelost als toeristen zijn bestolen. In China lezen we vaak in de krant dat verloren of gestolen bezittingen van toeristen zijn teruggevonden.”

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.