Chinese criticus vlucht naar Nederland na dreigende mails politie: ‘Ik was bang’
Wang Jingyu, een uit China afkomstige criticus van de regering in Peking, is deze week samen met zijn verloofde Wu Huan naar Nederland gevlucht. Ze hebben politiek asiel aangevraagd. Dat meldt de christelijke mensenrechtenorganisatie China Aid Association op haar website. De twee zijn al maanden op de vlucht voor de Chinese autoriteiten. ,,Ik kon 's nachts niet slapen.”
China Aid Association heeft zich samen met een andere hulporganisatie, Freedom Seekers International, ingespannen om Wang en Wu veilig in Nederland te krijgen.
Wang vluchtte in 2019 als 17-jarige jongen uit China nadat hij op internet zijn steun had uitgesproken voor de democratische beweging en massademonstraties in Hongkong. Zijn ouders stuurden hem uit voorzorg naar het buitenland.
In februari dit jaar gingen de Chinese autoriteiten op zoek naar Wang, omdat hij online opmerkingen had gemaakt over eerdere confrontaties tussen Indiase en Chinese militairen in het grensgebied van de twee landen. China maakte toen bekend dat vier soldaten waren omgekomen tijdens een gevecht in het Karakoram-gebergte. Wang vroeg zich af waarom de Chinese regering zo lang had gewacht met het bekendmaken van het dodental en een doelwit.
Dreigtelefoontjes
Zes anderen werden door de politie aangehouden vanwege soortgelijke opmerkingen over het grensconflict, blijkt uit een rapport van het staatsbedrijf Global Times. Wang was de enige die naar het buitenland kon vluchten. De politie van Chongqing zei toen dat ze Wang zochten voor het ‘veroorzaken van problemen’.
Wang kreeg daarna dreigtelefoontjes en zijn ouders werden aangehouden, aldus China Aid Association. The People’s Daily, de officiële krant van de Communistische Partij, joeg hem online op via het platform Weibo voor het ‘belasteren van grenshelden'. Het bericht werd 280 miljoen keer bekeken. De politie stuurde hem een opname waarin zijn vader hem waarschuwt geen interviews meer te geven aan Amerikaanse media.
Begin april werd Wang op weg naar New York aangehouden tijdens een tussenstop in Dubai omdat hij de veiligheid van de Verenigde Arabische Emiraten in gevaar zou hebben gebracht. Hij zei dat de Chinese autoriteiten in Dubai zijn groene kaart hebben afgenomen. Hij werd wekenlang vastgehouden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerde tegen deze schending van mensenrechten.
Hongerstaking
Wu vloog daarop naar Dubai om haar verloofde te helpen en werd toen door Chinese functionarissen uit haar hotel meegenomen. Ze werd op het consulaat ondervraagd en vastgezet. Wu ging in hongerstaking en werd op 8 juni vrijgelaten. ,,Dit is een bijzonder pijnlijke herinnering. Ik heb niet veel politieke standpunten. Ik hou echt heel erg van China. Ik had nooit gedacht dat ik dit onrecht in de Verenigde Arabische Emiraten zou meemaken.”
Uit angst te worden uitgeleverd aan China wist het paar uiteindelijk te vluchten naar Turkije en vervolgens naar Oekraïne. Daar werd Wang belaagd door de staatsveiligheidsafdeling van de politie van Chongqing, meldt persbureau AP.
Via e-mails werd hij gewaarschuwd dat Chinese functionarissen wisten dat hij zich in Oekraïne verstopte. Ook wachtten hem een zwaardere aanklacht: ondermijning van de staatsmacht, een vaag gedefinieerde aanklacht die vaak door de Chinese autoriteiten wordt gebruikt om critici gevangen te zetten.
‘Wij van de openbare veiligheidsdiensten en de nationale veiligheidsinstanties weten precies waar u zich bevindt. Ik wil u eraan herinneren dat China en Oekraïne een uitleveringsverdrag hebben’, stond in de mail.
Maandag ontving Wang nog een e-mail van dezelfde persoon, waarin stond dat ze maatregelen hadden getroffen als het paar opnieuw zou vluchten. ,,Ik was echt bang, ik kon ‘s nachts niet goed slapen”, zei Wang. ,,Uit wat ze zeiden, was het heel duidelijk dat ze actie tegen mij zouden ondernemen.”
Paspoorten ingetrokken
Doodsbang vlogen Wang en zijn verloofde Wu Huan (26) dinsdag met hulp van China Aid Association naar Nederland, dat geen uitleveringsverdrag heeft met China. Bij aankomst op Schiphol kreeg het stel van de immigratiedienst te horen dat hun paspoorten ingetrokken waren. Ze hebben politiek asiel aangevraagd.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan de aanvraag niet bevestigen. Een woordvoerster zei dat het ministerie geen informatie geeft over individuele zaken.
Bas Belder, een voormalig lid van het Europees Parlement, zei dat hij contact heeft gehad met het ministerie om de benarde situatie van het stel onder de aandacht van de minister te brengen. Hij voegde eraan toe dat de zaak, inclusief de intrekking van hun paspoorten, wijst op ‘echt crimineel gedrag van de Chinese partijstaat om hun burgers zelfs buiten het Chinese grondgebied te achtervolgen en met alle mogelijke middelen te proberen hen te pakken te krijgen.’
De Chinese autoriteiten weigeren commentaar. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren.
Ondertussen bekritiseert Wang nog steeds de Chinese regering op Twitter. Hij zei dat hij zich op elke mogelijke manier zal blijven uitspreken. ,,Ik wil mijn stem op alle mogelijke manieren laten horen. Ik heb nog steeds het gevoel dat alleen als de echte Chinezen wakker worden, het land pas hoop zal hebben.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Chinese ingenieur krijgt acht jaar celstraf in VS voor spionage
Een Chinese ingenieur is door een speciale rechtbank in de Amerikaanse staat Illinois veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in de VS om spionage voor China. Hij zou de Chinese regering informatie hebben verstrekt over mogelijke rekruteringsdoelen. -
Drama tijdens kappen van bomen: Belgisch ventje (5) komt om het leven
Een 5-jarige jongen is om het leven gekomen bij een drama in de Belgische stad Leuze-en-Hainaut. Daar werden zaterdag op een terrein bomen gekapt. Bij het omkappen van de laatste boom liep het fout. Het ventje was op slag dood. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Leeft zijn familie nog? Zitten ze in kampen? Oeigoeir Abdurehim wil antwoorden: ‘Ik vrees voor hun lot’
Aburehim Gheni (44) uit Soest heeft nieuwe protestborden laten maken. En een schort met foto’s van negentien vermiste familieleden uit de Chinese regio Xinjiang. Hij is klaar om zijn solo-demonstraties op de Dam weer op te pakken, nu de lockdown ten einde is. Gheni is Oeigoer. ,,Ik móet de stem van mijn volk laten horen. Als ik niet was gevlucht, was ook mijn lot het detentiekamp.’’ -
-
-
PREMIUM
De schaduw van Hitler hangt na 90 jaar nog altijd over Berlijn
Op 30 januari 1933 greep Adolf Hitler de macht in Duitsland. Negentig jaar later hangt de schaduw van de meest beruchte nazi altijd nog over Berlijn, de stad van zijn opkomst en ondergang. -
Update/Video
Dodental door extreme regenval China loopt op, honderden mensen gered uit metro
Het dodental door het zware noodweer in de Chinese provincie Henan is opgelopen naar 25. In provinciehoofdstad Zhengzhou staan wegen onder water en is de stroom op veel plaatsen uitgevallen. Meteorologen zeggen dat de watersnood volgde op het soort regenval dat maar eens in de ‘duizend jaar’ voorkomt.