Volledig scherm
© AP

Chinese provincie sluit alle glazen attracties na reeks dodelijke ongevallen

De Chinese provincie Hebei heeft al haar 32 glazen attracties gesloten, waaronder loopbruggen en uitkijkplatforms. De maatregel wordt getroffen naar aanleiding van enkele ongevallen, sommige zelfs met dodelijke afloop, op de verscheidene glazen attracties die er in het land te vinden zijn.

In 2016 bouwde China op 300 meter hoogte een enorme glazen brug in Zhangjiajie van 430 meter lang. Het bleek het startsein voor een trend: door het hele land werden naar schatting maar liefst 2300 glazen bruggen gebouwd. In de provincie Hebei zijn er 30 te vinden. Die gaan allemaal dicht; het is niet duidelijk of dat permanent is. Mogelijk worden ze beter beveiligd of juist gesloopt.

Dodelijke ongevallen

De maatregelen van Hebei komen niet uit de lucht vallen, want het ging al een flink aantal keer mis op de  glazen attracties. Zo vielen er niet lang na de opening van de immense brug in Zhangjiajie een aantal rotsblokken op een overstekende toerist. Een jaar later viel er een dodelijk slachtoffer in de provincie Hubei. Eerder dit jaar stierf een toerist doordat hij na regenval uitgleed en van een gladde glazen brug aftuimelde. 

De Chinese overheid besloot naar aanleiding van de ongevallen landelijke veiligheidsbeoordelingen te laten uitvoeren. In Habei is vervolgens besloten dat het de veiligste optie is om alle glazen attracties, waar naast de bruggen bijvoorbeeld ook uitkijkplatforms onder vallen, te sluiten. 

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.