CNN: Israëlische militairen schoten gericht op Palestijnse journalist
Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh kwam vermoedelijk om het leven door gerichte kogels van het Israëlische leger. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN, die onder meer videobeelden onder de loep nam en ooggetuigen hoorde voor een reconstructie.
Abu Akleh (51) stierf toen ze eerder deze maand verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. In een eerste onderzoek van de Israëlische politie staat dat niet is te achterhalen wie de kogel heeft afgevuurd die Abu Akleh fataal werd. Haar dood zorgde voor veel ophef en internationaal klinkt de roep om een uitgebreid onafhankelijk onderzoek.
Volgens de Israëlische politie was de kogel afkomstig van een Palestijnse schutter of betrof het een verdwaalde kogel van een Israëlische scherpschutter. Het Palestijnse Openbaar Ministerie in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zei later dat uit de eerste resultaten van een onderzoek blijkt dat Israëlische militairen Abu Akleh hebben gedood.
‘Geen conflicten of confrontaties’
CNN reconstrueerde dat Abu Akleh vanaf een afstand van zo’n 200 meter doodgeschoten moet zijn. Een Israëlisch militair voertuig bevond zich op dat moment op die afstand. Palestijnse militanten waren volgens de zender te ver weg om haar te beschieten.
De Palestijns-Amerikaanse journaliste stond met een groep verslaggevers bij de ingang van een vluchtelingenkamp en had een opvallend blauw beschermingsvest aan waarop stond dat ze van de media was. Ooggetuigen zeggen tegen CNN dat er bewust op de groep journalisten geschoten werd door de Israëlische militairen.
We hadden niet verwacht dat er iets zou gebeuren, want toen we journalisten zagen, dachten we dat het een veilig gebied zou zijn
Salim Awad, de 27-jarige inwoner van het kamp Jenin die de 16 minuten durende video filmde, vertelde CNN dat er geen gewapende Palestijnen waren of botsingen in het gebied, en hij had niet verwacht dat er geweervuur zou zijn, gezien de aanwezigheid van journalisten in de buurt. ,,Er waren helemaal geen conflicten of confrontaties. We waren met ongeveer tien man, die rondliepen, lachten en grapjes maakten met de journalisten’’, zei hij. ,,We waren nergens bang voor. We hadden niet verwacht dat er iets zou gebeuren, want toen we journalisten zagen, dachten we dat het een veilig gebied zou zijn.’’
Maar de situatie veranderde snel. Awad zei dat het schieten uitbrak ongeveer zeven minuten nadat hij ter plaatse was aangekomen. Zijn video legt het moment vast waarop schoten werden afgevuurd op de vier journalisten toen ze in de richting van de Israëlische voertuigen liepen. Op de beelden is te zien hoe Abu Akleh zich afwendt van het spervuur. De beelden tonen een directe zichtlijn naar het Israëlische konvooi.
Journalistenboom
CNN sprak ook met de Palestijnse journalist Shatha Hanaysha, die als eerste bij Abu Akleh was nadat ze was neergeschoten. ,,Ik denk dat ze ons wilden doden. Ik zou niet weten waarom ze anders schoten, en ze wisten dat we journalisten waren’’, zegt ze. Volgens haar werd er duidelijk bewust geschoten. ,,Elke keer als ik haar lichaam wilde aanraken, schoten ze op mij.’’
Ook kogelgaten in een boom nabij de plek waar de journaliste overleed worden aangehaald als bewijs. Die boom wordt nu de ‘journalistenboom’ genoemd en is een geïmproviseerd heiligdom geworden, met foto’s van de geliefde verslaggeefster aan de stam geplakt.
Ik denk dat ze ons wilden doden. Ik zou niet weten waarom ze anders schoten, en ze wisten dat we journalisten waren
16-jarige jongen
Ondertussen laaien de spanningen verder op. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldde vandaag dat een Palestijnse tiener is doodgeschoten door het Israëlische leger. Dat gebeurde ook weer op de Westelijke Jordaanoever in de buurt van de stad Nablus, waar een Joodse bedevaart bij het graf van Jozef gaande was. Het zou gaan om een 16-jarige jongen die aan verwondingen aan zijn hoofd is overleden.
Hoewel het Israëlische leger de dood niet heeft bevestigd, meldt het wel dat er tijdens de bedevaart werd ingegrepen vanwege ‘gewelddadige rellen waar honderden Palestijnen aan meededen’. Er zou met stenen en brandbommen gegooid zijn en er werden schoten gehoord, meldt het leger.
Wat is er aan de hand?
Al jaar en dag staan Israël en Palestina recht tegenover elkaar. Om dit conflict beter te begrijpen moeten we terugkeren naar 1948, toen de staat Israël werd gesticht. Hierbij werden veel Palestijnen verdreven en eigende Israël zich Palestijns gebied toe. Sindsdien is Israël duidelijk heer en meester in het gebied.
De internationale gemeenschap probeert al langer het conflict te beëindigen met de zogenaamde tweestatenoplossing. Hierbij zouden twee onafhankelijke staten worden opgericht, eentje voor de joden en eentje voor de Palestijnen. Maar pogingen om dit te realiseren zijn nog nooit succesvol geweest. Integendeel, Israël heeft in al die jaren steeds meer gebied van de Palestijnen bezet.
De spanningen tussen de twee kampen kwamen midden maart weer in de aandacht met een reeks aanslagen. De dood van de Palestijnse journaliste op de Westelijke Jordaanoever is nu een nieuw dieptepunt in het conflict. Zelfs haar uitvaart was het toneel van geweld met botsingen tussen Israëlische troepen en mensen die de uitvaart bijwoonden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paniek in Florida door ‘een van de schadelijkste slakken ter wereld’: quarantaine ingesteld
In de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. Het dier draagt mogelijk een parasiet met zich mee die rattenlongworm wordt genoemd en een hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. -
Canadese pop-radiozender draait non-stop Rage Against the Machine na plots ontslag dj's
Een Canadese radiozender die normaal gesproken uitsluitend radiovriendelijke popmuziek afspeelt, verbaast vriend en vijand door al de hele dag (!) een snoeihard rockliedje te draaien. Het gaat om het iconische protestliedje Killing in the Name Of van Rage Against the Machine. Een verklaring voor de actie is er nog niet, al zou het ontslag van enkele dj’s er mee te maken hebben. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
met video
Begrafenis Al Jazeera-journalist loopt uit de hand, kist valt bijna op de grond
In Jeruzalem is geweld losgebarsten rond de begrafenisstoet van de doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh (51). In een video is te zien hoe Israëlische politieagenten charges uitvoeren op Palestijnen die de grafkist dragen. Daardoor viel de kist van Abu Akleh bijna op de grond. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMFeest in China
Hongkong 25 jaar in Chinese handen: metropool sombert over verloren vrijheid
Met vuurwerk, trompetgeschal en marcherende soldaten wordt vandaag gevierd dat Hongkong precies 25 jaar geleden in Chinese handen kwam. De stad bereidt zich al weken voor op het evenement, waarbij de verwachting is dat leider Xi Jinping een speech zal geven. Maar lang niet iedereen in Hongkong is in een feeststemming. -
VS en EU veroordelen Israëlisch geweld bij uitvaart doodgeschoten journaliste
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben verontwaardigd gereageerd op het geweld dat de Israëlische politie vrijdag in Oost-Jeruzalem gebruikte tegen de rouwstoet van de doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh (51). De Europese Unie liet weten ‘geschokt’ te zijn door het ‘onnodige geweld’. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.