Coronaprotest Brussel loopt uit de hand: meer dan 70 arrestaties en dranghekken naar agenten gegooid
videoIn Brussel is een betoging tegen de coronamaatregelen op rellen uitgelopen. De politie heeft zeker zeventig mensen aangehouden omdat ‘ze in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen, voor weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg‘, aldus een politiewoordvoerder. Er werd met hekken en brandend vuilnis gegooid naar agenten. Een gebouw van de Europese Unie en auto’s zijn beschadigd.
Voor het begin van de betoging werden al zes mensen aangehouden die in het bezit waren van verboden of gevaarlijke voorwerpen. Meerdere agenten en burgers raakten gewond bij de rellen. In totaal werden drie politiemensen en twaalf demonstranten overgebracht naar het ziekenhuis. Daarvan verkeert niemand in levensgevaar.
Na de Europese manifestatie voor de democratie, een betoging tegen de coronamaatregelen, waren rellen uitgebroken in en nabij het Jubelpark. Daarop ontruimde de oproerpolitie het park met waterkanonnen. Duizenden mensen bleven echter hangen in de omgeving van het park, waar de rellen doorgingen. Bij de ingang van een metrostation werd met voetzoekers, vuilnisbakken en andere spullen gegooid, ook werden agenten met dranghekken aangevallen.
Gemaskerde demonstranten
Eerder was een groep gemaskerde demonstranten in de Europese wijk in Brussel de confrontatie met de politie aangegaan. Enkele gebouwen en wagens werden beschadigd. De politie gebruikte traangas tegen de demonstranten en zette een waterkanon in. Demonstranten probeerden ook een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen. Meerdere ruiten sneuvelden. De politie kwam in actie om dit pand en andere Europese instellingen te beschermen.
Volgens een schatting van de politie kwamen ongeveer 50.000 mensen naar Brussel om te protesteren. In de menigte waren naast Vlaamse en Belgische ook Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse vlaggen te zien. Actievoerders liepen met spandoeken met daarop teksten als ‘vrijheid, geen dictatuur’, ‘de maatregelen moeten stoppen’ en ‘stop de coronadictatuur’. Ook werden teksten gezongen als You gotta fight for your right to party, uit een nummer van de Beastie Boys, en We don’t need no vaccination, vrij naar de zin We don’t need no education uit het beroemde Pink Floyd-nummer The Wall.
De betogers hadden zich vanaf 11.00 uur op het station Brussel-Noord verzameld. Ze liepen via de kleine Brusselse ring en de Belliardstraat en bereikten rond 13.00 uur het Jubelpark. Daar sprak een aantal mensen de betogers toe.
Ook eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand. Om de betoging dit keer in goede banen te leiden, werden stewards ingezet en hadden de organisatoren de actievoerders opgeroepen vreedzaam te betogen.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronaprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
met video
Geen opzet bij dood journalist Shireen Abu Akleh, blijkt uit Amerikaans onderzoek
De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie, dus van een Israëlische militair. Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel. -
met video
Filippo (28) enkele minuten na vrolijke selfie bedolven onder lawine bij gletsjerbreuk in Italië
Slechts enkele minuten voordat de Italiaanse bergbeklimmer Filippo Bari (28) zondag werd bedolven onder een lawine van ijs, sneeuw en gesteente, nam hij nog een vrolijke selfie vanaf de top van de Marmolada en stuurde die naar familieleden. ‘Kijk eens waar ik ben’, was de begeleidende tekst. -
met video
Drie doden bij aanval in winkelcentrum Kopenhagen: ‘Geen terreurdaad, schutter heeft psychisch verleden’
De 22-jarige man die zondag in een winkelcentrum in Kopenhagen op omstanders schoot, waarbij een man en twee minderjarigen om het leven kwamen, heeft volgens de Deense politie ‘een lange geschiedenis van psychische problemen’. Ze ziet dan ook geen aanwijzingen voor terroristische motieven van de gearresteerde Deen.
-
Duizenden geëvacueerd in Sydney vanwege dreigende overstromingen
Duizenden inwoners hebben zondag opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad van Australië, te verlaten vanwege dreigende overstromingen door aanhoudende zware regenval in het gebied. Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Na twee jaar bereikt corona afgelegen eilanden Stille Zuidzee: lockdowns op Kiribati en Samoa
Twee jaar lang wisten Kiribati en Samoa het coronavirus buiten de deur te houden. Nu gaan de bewoners van de afgelegen eilandstaatjes in de Stille Zuidzee voor het eerst in een lockdown. Met dank aan buitenlandse vluchten, die vol zaten met besmette passagiers.