Volledig scherm
Mette Frederiksen. © EPA

Denemarken krijgt linkse minderheidsregering

Sociaal-democraat Mette Frederiksen (41) wordt de nieuwe premier van Denemarken. Na bijna drie weken onderhandelen bereikte ze een akkoord met de andere partijen van het linkerkamp over een regeringsakkoord. Dat maakte Frederiksen dinsdag kort voor middernacht bekend.

Haar partij wil regeren met een sociaal-democratische minderheidsregering, gesteund door de andere partijen van het zogenaamde rode blok.

Tijdens de verkiezingen viel Frederiksen op door haar harde anti-immigratiestandpunten. Denemarken voert al jaren een straf integratiebeleid. Frederiksen beloofde in de verkiezingscampagne de immigratie nog verder te beperken. ,,Er komen teveel mensen hierheen die niet integreren." Ze pleitte daarom voor een vluchtelingenquotum en wil bootvluchtelingen terugsturen naar Afrika.

In Denemarken gelden al strenge wetten in migrantenwijken. Moslimouders in een 'gettowijk' zijn verplicht hun kinderen 25 uur per week naar de kinderopvang te sturen om ze de Deense taal en waarden te laten leren. Uitkeringsgerechtigden die weigeren, raken hun maandelijkse toelage kwijt.

  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.