Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Nieuw-Zeeland
De aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland hebben zeker 49 levens geëist. Ook raakten 48 mensen zwaargewond. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd. Zij repte van terroristische aanslagen die al een tijdje waren voorbereid. Dit weten we tot nu toe.
Delen per e-mail
- Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een schutter de Al Noor-moskee in het centrum van Christchurch binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed. Daarbij werden 41 mensen gedood.
- Later vond bij een moskee aan Linwood Avenue in Christchurch een andere schietpartij plaats. Zeven mensen kwamen hierbij om.
- Tientallen mensen raakten gewond. Onder hen zouden zich ook jonge kinderen bevinden. In het ziekenhuis is nog een van de gewonden overleden.
- In het Christchurch Hospital werden er vrijdagavond plaatselijke tijd in twaalf operatiekamers nog hulp verleend aan de slachtoffers. Sommige hadden meerdere operaties nodig.
- De slachtoffers zijn onder meer afkomstig uit Bangladesh (drie doden, vier gewonden), Pakistan (vijf vermist, vier gewonden) Turkije (drie gewonden) en Indonesië (een vader en zoon raakten gewond).
- De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak in een verklaring van ‘een van de zwartste dagen van Nieuw-Zeeland’. Ze noemde de aanslagen een ‘ongekende daad van geweld’. Volgens Ardern kunnen onder de slachtoffers vluchtelingen en migranten zijn. ,,Zij zijn wij. De dader heeft geen plaats in Nieuw-Zeeland.’’
- De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die na de aanslag kon worden opgepakt, wordt verdacht van moord. Hij wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris.
- Hij heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook. Te zien is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten. De politie heeft opgeroepen de schokkende beelden niet te delen en probeert de opnames van de social media te laten verwijderen. Op Facebook is dat inmiddels gebeurd.
- Ook zette de man een manifest online. In het tientallen pagina’s lange document schrijft hij onder meer dat hij is geïnspireerd door de Noorse schutter Anders Breivik die in 2011 77 mensen doodde op het eiland Utøya. Ook Breivik schreef toen ook een zeer lang manifest.
- Een van de vier verdachten die werden aangehouden is inmiddels vrijgelaten. Deze bleek niks met de aanslag te maken te hebben. De andere twee zitten nog vast. Zij worden op dit moment ondervraagd. De politie gaat er echter vanuit dat de Australiër alleen handelde.
- De aanslag is ‘zeer goed gepland’.
- De politie heeft opgeroepen uit voorzorg alle moskeeën in het land te sluiten.
- Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto’s van de verdachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreportage
Dagelijks overlijden 1300 Britten aan corona: ‘Onderschat niet hoe snel het uit de hand kan lopen’
Het Verenigd Koninkrijk krijgt de ergste zorgcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog langzaam in bedwang na een fase waarin een ramp dreigde. ,,Het is nog heel moeilijk, maar het gaat beter.” -
UPDATE
Meer dan veertig doden en tientallen gewonden bij aanslagen op moskeeën Nieuw-Zeeland
Bij schietpartijen op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn volgens de premier van Nieuw-Zeeland meer dan veertig doden en tientallen gewonden gevallen. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig en de omgeving is afgezet. De politie heeft opgeroepen uit voorzorg alle moskeeën in het land te sluiten. -
‘Trump kiest advocaat voor afzettingsproces’
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft advocaat Butch Bowers ingehuurd om hem te verdedigen bij het aanstaande afzettingsproces in de Senaat. Dat verklaarde senator Lindsey Graham (RS.C.) nadat een aantal van Trumps gebruikelijke advocaten hadden bedankt voor de klus, melden The New York Times en Punchbowl News. -
video
Van Bernie Sanders’ wanten tot slapende Clinton: over deze inauguratiebeelden raakt Amerika niet uitgepraat
Joe Biden is gisteren officieel beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Die historische gebeurtenis leverde veel memorabele beelden op, waar ze in Amerika niet over uitgepraat raken. Van een speciale boks tot de wollen wanten van Bernie. Een overzicht. -
FBI vindt meer dan 30 vermiste kinderen terug in Los Angeles
De FBI heeft meer dan dertig vermiste kinderen, van wie er acht seksueel werden uitgebuit, teruggevonden in Los Angeles. De Amerikaanse federale opsporingsdienst kreeg bij de Operatie Verdwenen Engelen (Operation Lost Angels), die op 11 januari begon, hulp van diverse politiediensten in Los Angeles en omgeving en tientallen lokale wethandhavingsinstanties, maakte de FBI bekend.
-
Schippers bootongeluk Nederlands personeelsuitje moeten hoge schadevergoeding betalen
De bestuurders van twee bootjes vol Nederlanders die vorig jaar op elkaar botsten op de Schelde, is een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Ze voeren ‘onverantwoord’ hard en te dicht langs elkaar, oordeelt de rechtbank. Die legde hun bovendien een hoge schadevergoeding op, die mogelijk meteen het einde van hun bedrijf inluidt. -
Iedereen wil de wollen wanten van Bernie Sanders, maar helaas: ze zijn op
De vrouw die de wollen wanten maakte waarmee de Amerikaanse senator Bernie Sanders de show stal tijdens de inauguratie van zijn Democratische partijgenoot Joe Biden tot president, is de afgelopen dagen overspoeld met berichten van mensen die de wanten ook willen hebben. Helaas: ze zijn op. -
Update
‘El Chapo van Azië’ aangehouden op Schiphol
Op Schiphol is gisteren een van de meestgezochte criminelen ter wereld gearresteerd. Het gaat om Tse Chi Lop, een Aziatische drugsbaas die wordt vergeleken met de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman en de Colombiaan Pablo Escobar.