Dode en 29 gewonden: reuzenschommel breekt af in Indiaas pretpark

videoEen ongeluk met een kermisattractie in een Indiaas pretpark heeft twee levens geëist. 29 anderen raakten gewond. Ooggetuigen filmden hoe de arm van een slingerattractie afbrak, waarna de inzittenden vanaf zo'n zeven meter hoogte neerstortten. 

Op weg omhoog breekt de arm af en stort omlaag.
Volledig scherm
Op weg omhoog breekt de arm af en stort omlaag. © Screenshot/privébeelden

De schrik bij de bezoekers van het Kankaria Amusementspark in het Indiase Ahmedabad is groot als een deel van de Discovery - een groot uitgevallen schommel die in Nederland bekendstaat als ‘Frisbee’ of ‘Vliegende Schotel’ - afbreekt en naar beneden komt. De arm, met daaraan het zitgedeelte, slaat tegen een van de pilaren en blijft nog even hangen. Dan stort het gevaarte onherroepelijk neer. Van de 31 inzittenden komen er twee om het leven en raken er 29 gewond, waarvan 3 zwaar.

Het tragische ongeluk in India lijkt sterk op een soortgelijk incident, eind vorige maand, in Oezbekistan. In pretpark Istiklol in de stad Jizzakh kwam daarbij een 19-jarige parkganger om het leven. Ook in dit geval brak de arm van de ronddraaiende schommel af op het moment dat het ding omhoog ging. Hoeveel inzittenden er verder gewond raakten, wordt door de Oezbeekse autoriteiten niet gemeld. De attractie werd in maart geplaatst. In mei verscheen nog een kritisch rapport over de veiligheid van het park.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.