Dodental aanslagen loopt verder op: veel slachtoffers overleden aan verwondingen

videoHet dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 321. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de afgelopen nacht meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. 

Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen in kerken en hotels. 

Onder de dodelijke slachtoffers zitten in ieder geval 32 buitenlanders uit twaalf verschillende landen. Daaronder zijn mensen uit Groot-Brittannië, Amerika, Australië, Japan, India, Turkije, China, Denemarken, Zwitserland, Spanje en Portugal. Er kwamen minstens 45 kinderen om het leven.

Ook drie Nederlanders kwamen om bij de aanslagen. Het gaat om een vrouw van 48 en haar dochtertje van 12 jaar. De twee hebben behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit. Ze kwamen om het leven bij de aanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. 

In hetzelfde hotel kwam ook een Nederlandse vrouw van 54 jaar om het leven. Monique was er met haar echtgenoot en drie kinderen. De familie bezocht Sri Lanka om de nieuw gebouwde kinderafdeling van een ziekenhuis in Ratnapura te openen op 20 april, één dag voor het noodlot toesloeg. Het echtpaar had voor de bouw van de afdeling 500.000 euro gedoneerd, ter nagedachtenis van een van hun zoons die was omgekomen bij een ski-ongeluk.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval, mogelijk met hulp Jamaat-ul-Mujahideen India en Islamitische Staat. De laatste groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vandaag opgeëist via het eigen persbureau Amaq maar gaf daarbij geen bewijzen.

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Sri Lanka.

Volledig scherm
Mensen in Sri Lanka rouwen om de slachtoffers van de bomaanslagen. © REUTERS