Beelden van de uitbarsting op 9 december.
Volledig scherm
Beelden van de uitbarsting op 9 december. © AP

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland loopt op tot vijftien

Het dodental na de vulkaanuitbarsting op White Island is opgelopen tot vijftien, hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland vandaag gemeld. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen er nog 27 mensen in ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland en Australië. Tien van hen verkeren in kritieke toestand. Op White Island bevonden zich 47 mensen ten tijde van de vulkaanuitbarsting. Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie en Marine hebben zaterdag de zoektocht hervat naar twee mensen die nog altijd worden vermist. Gisteren zijn de lichamen van zes mensen geborgen.

Premier Jacinda Ardern kondigde aan dat er maandag een minuut stilte wordt gehouden voor de slachtoffers. 

Alert Level

White Island ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van het Noordereiland. Het eiland zelf is onbewoond, maar er worden wel toeristische rondleidingen gegeven. De vulkaan wordt constant gemonitord door wetenschappers, die de laatste weken al verhoogde ondergrondse activiteit waarnamen. Het Volcanic Alert Level werd daardoor onlangs nog opgeschaald naar niveau twee. Na de uitbarsting van vandaag is het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau vier.

De Maori-naam voor het eiland is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en het heeft een beschermde status. 70 procent van de vulkaan ligt onder water. Het eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.