‘Doemscenario’ ontvouwt zich in Kaboel: ‘Afghaanse president zal gaan aftreden’
videoDe taliban onderhandelen met de Afghaanse regering over een vreedzame overgave van hoofdstad Kaboel. De stad is omsingeld door strijders van de taliban en ze zouden de stad zelfs al zijn binnengetrokken. De hoofdstad was de enige grote stad die nog niet in handen was van de moslimextremistische organisatie. Ingewijden zeggen dat president Ashraf Ghani binnen enkele uren zal aftreden.
De taliban staan voor de poorten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zeggen geen onnodige slachtoffers te willen maken en zijn in onderhandeling met de regering over een vreedzame machtsoverdracht. De eerste berichten dat de taliban Kaboel waren binnengegaan kwamen zondagochtend rond 09.30 uur (Nederlandse tijd) binnen. Kort daarna werd duidelijk dat er niet gevochten werd, zowel het Afghaanse leger als de taliban waren niet van plan onnodige burgerslachtoffers te maken.
De strijders zouden van de leiding te horen hebben gekregen dat ze de stad niet mochten binnengaan, maar dat was al wel gebeurd.
Situatie onoverzichtelijk
Sindsdien is de situatie onoverzichtelijk. Binnen de regering van president Ashraf Ghani klinken verschillende geluiden over de stand van zaken. Zo zei de minister van Binnenlandse Zaken dat de macht al was overgedragen, maar een paar uur later zei de minister van Defensie dat er komende dagen in Qatar onderhandeld gaat worden met de taliban. De taliban zelf zeiden dat er wordt onderhandeld in het presidentiële paleis. Ingewijden hebben tegen media gezegd dat president Ashraf Ghani binnen enkele uren zal aftreden.
Een woordvoerder van de moslimextremisten zei tegen de BBC dat de machtsoverdracht in de komende dagen moet plaatsvinden, zonder dat er geweld bij komt kijken. Het is nog niet zeker of de taliban de macht onvoorwaardelijk overnemen of dat er een overgangsregering komt.
Op het moment dat de Taliban weer aan de macht komen, willen ze een regering vormen waarin alle Afghanen worden gehoord, niet alleen hun aanhangers. Ook zeggen ze vrouwenrechten te respecteren, privébezittingen niet af te pakken en een vorm van mediavrijheid te aanvaarden. Dat is heel anders dan tijdens hun eerste regeerperiode van 1996 tot 2001, maar ook heel anders dan nu al de praktijk is in sommige gebieden die eerder al werden veroverd door de jihadisten. Daar zijn banen van vrouwen afgepakt en moeten ze een boerka dragen.
Chaos
Door de snelle omsingeling van Kabul is chaos in de stad uitgebroken. Mensen willen vluchten en proberen hun geld van de bank te halen. Ook is er een stormloop op bureaus die visums uitgeven. De enige weg uit de stad en het land is het vliegveld van Kabul, dat nog wordt gecontroleerd door Amerikaanse militairen. In de richting van de luchthaven staan files. Mensen laten hun auto achter en proberen te voet het vliegveld te bereiken.
Volgens een BBC-journalist zou er niet worden gevochten in de stad en krijgen de taliban vrije doorgang. De taliban zelf zeggen dat hun strijders opdracht hebben gekregen om de hoofdstad nog niet binnen te trekken. ‘Het islamitische emiraat geeft al zijn troepen opdracht te stoppen bij de poorten van Kaboel’, schreef een woordvoerder van de moslimextremisten zondagmiddag tevergeefs op Twitter.
Jalalabad
Vanmorgen namen de moslimextremisten zonder slag of stoot ook de belangrijke stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan in, zeggen plaatselijke autoriteiten. Door het innemen van Jalalabad kregen de extremisten ook de wegen die het land met Pakistan verbinden onder controle. ,,Er zijn momenteel geen gevechten in Jalalabad omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de taliban”, zei een Afghaanse functionaris uit Jalalabad tegen persbureau Reuters. ,,Het verlenen van toegang aan de taliban was de enige manier om het leven van burgers te redden.”
Een westerse veiligheidsfunctionaris bevestigde ook de val van de stad, nabij de Pakistaanse grens. Pakistan heeft daarop besloten de grensovergang met Afghanistan te sluiten. De Pakistaanse regering wordt vaak verdacht van het heimelijk steunen van de taliban.
De groep heeft vanmorgen ook al een aantal veroveringen gemeld. Het gaat onder meer om het district Paghman in de provincie Kaboel en een aantal kleinere provinciehoofdsteden zoals Maidan Sjar. De provincies Khost en Bamiyan zouden ook volledig in handen zijn van de jihadisten.
Doemscenario
De taliban hebben in de afgelopen week zeker twintig provinciehoofdsteden in Afghanistan veroverd. De groep had daar amper geweld voor nodig, in de meeste steden gaven de autoriteiten zich snel over, om onnodige slachtoffers te voorkomen.
Een woordvoerder van de taliban voegt daaraan toe dat medewerkers van de overheid en het leger zich geen zorgen hoeven te maken over vergeldingsacties. De jihadisten zijn niet uit op wraak zodra ze het land hebben veroverd. Ook roept hij vluchtende Afghanen op om in het land te blijven en niet uit angst te vertrekken.
Door de snelle opmars hebben de extremisten van de taliban veel wapens van het Afghaanse leger in handen gekregen. In veel steden hebben de soldaten zich snel overgegeven, waarna de taliban de wapens en legervoertuigen konden overnemen. Op sociale media pronken strijders met het vaak uit de Verenigde Staten afkomstige wapentuig.
Leden van de Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat er tijdens de levering rekening is gehouden met het scenario dat de taliban wapens zouden overnemen, net als IS eerder deed in Irak. De snelheid waarmee het momenteel gebeurt, zou echter het doemscenario zijn geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Video
Taliban rukken verder op richting Kabul, Rutte in crisisberaad
Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat een belangrijke militaire leider van de taliban is gedood bij de strijd om de stad Maymana. De Afghaanse regering voert ondertussen spoedoverleg met lokale leiders en internationale partners om de oorlog te beëindigen. Demissionair premier Rutte heeft vanavond een crisisoverleg gehad met de betrokken bewindslieden over de situatie in Afhanistan. -
Update met video
Politieke crisis in Israël: verklaring Netanyahu over omstreden hervormingen uitgesteld
De verwachte verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het opschorten van zijn omstreden gerechtelijke hervormingsplannen is uitgesteld. Massale protesten tegen het ontslag van de beleidskritische minister van Defensie, zondagavond, zetten de regering onder grote druk. De belangrijkste vakbond dreigde maandag met een landelijke staking. -
Acht bewakers mogelijk aangeklaagd voor moord na fatale brand in migrantenopvang Mexico
De fatale brand in een detentiecentrum voor migranten in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juárez wordt onderzocht als een mogelijk geval van meervoudige moord. Bij de brand kwamen maandagavond 39 mensen om en raakten 27 personen gewond. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Canada wil 20.000 kwetsbare Afghanen opnemen
Canada is van plan om meer dan 20.000 kwetsbare Afghanen, onder wie vrouwelijke leiders, mensenrechtenactivisten en journalisten, in het land op te nemen. Dat heeft minister van Immigratie Marco Mendicino vrijdag gezegd. Het doel is hen te beschermen tegen represailles van de Taliban. Het gaat om zowel mensen die Afghanistan willen verlaten als mensen die al in de buurlanden zijn. -
PREMIUMVoorzitter EP
‘Politici moeten niet denken dat zodra een wet is aangenomen, het probleem is opgelost’
De voorzitter van het Europees Parlement komt vandaag naar Nederland. Ze ontmoet het kabinet, de Kamervoorzitters en de koning. Maar wie is Roberta Metsola en waarom weet ze alles van de Provinciale Statenverkiezingen?