De aanhangers van Trump zijn er klaar voor.
Volledig scherm
De aanhangers van Trump zijn er klaar voor. © AP

Donald Trump trapt af voor tweede termijn

‘Four more years, four more years’ (Nóg vier jaar). Het zal vanavond luid en enthousiast door het Amway Center in Orlando galmen. De zaal zal immers tot de nok gevuld zijn met aanhangers van Donald Trump.

Niet toevallig in de staat Florida start de Amerikaanse president daarmee officieel zijn herverkiezingscampagne voor 2020. Hij gaat voor een tweede termijn en dit is de formele aftrap. First Lady Melania Trump en vicepresident Mike Pence, en diens vrouw, staan aan zijn zijde.

Trump vertoeft graag en vaak in Florida. Hij golft er regelmatig in het weekend op zijn resort Mar-a-Lago. Het is belangrijk voor zijn herverkiezing dat Trump Florida wint. De vakantiestaat stemt namelijk grillig. De laatste zes verkiezingen werden drie keer gewonnen door een Democraat (een keer Bill Clinton en twee keer Barack Obama) en drie keer door een Republikein (twee keer George W. Bush en een keer Donald Trump zelf). Florida is als de andere ‘swing states’ Ohio, North Carolina, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Daar moet hij winnen.

In 2016 werd Trump vooraf geen kans gegeven. Maar bijna alle peilingen zaten fout. Want Donald Trump zit nu in het Witte Huis en niet de gedoodverfde winnares Hillary Clinton. Recente peilingen lijken ook weer niet al te best voor Trump. In een interview met de zender ABC News en in diverse tweets die Trump eraan wijdde wijst hij ze van de hand als fake news. Tegelijk blijken de ‘nep-peilingen’ hem mateloos te irriteren. ,,Omdat het niet waar is, en ik van de waarheid houd. Ik ben een heel eerlijke kerel. Als die peilingen correct waren, dan zou ik zelfs niet klagen”, zo zei hij. Want geen enkele president heeft het in zijn eerste termijn beter gedaan dan Donald Trump, zo voegde hij eraan toe.

Economie

Trump en zijn entourage calculeren dat de Amerikaanse kiezers zijn economische successen uiteindelijk belangrijker vinden dan zijn ‘onorthodoxe stijl’ en de (bewezen) overdrijvingen en onwaarheden die hij de afgelopen jaren heeft verteld. Waarnemers voorspellen dat dit inderdaad weleens zo kan gaan. De verkiezingscampagne van Donald Trump zal ook niet heel anders uitpakken dan de vorige, denken ze. Trump gaat de nog steeds niet van de vorige klap bekomen Democraten aanpakken met spectaculaire claims over migratie- en handelspolitiek. Hij zal niet aarzelen op de man of de vrouw te spelen. De president doet dat al regelmatig als hij in zijn nachtelijke tweets de draak steekt met Joe Biden, de man die hem volgens menig peiling zou kunnen verslaan.

Lees verder onder de foto

Supporters van Trump stonden vanochtend al vroeg in de rij voor een goede plek in Het Amway Center.
Volledig scherm
Supporters van Trump stonden vanochtend al vroeg in de rij voor een goede plek in Het Amway Center. © AP

Hoe dan ook, het zal Trump zijn die de spelregels voor 2020 oplegt. Bij de Democraten zijn ze er nog lang niet uit hoe Trumps strategie te pareren, want de economische groei en de dalende werkloosheidscijfers vallen moeilijk te ontkennen.

Vraag blijft wat het nog voortdurende Rusland-onderzoek (over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen) nog teweeg kan brengen. Of hoe de handelsoorlog met China afloopt. Of dat er misschien nog oorlog komt met Iran.  Een peiling van onderzoeksbureau Ipsos gaf vorige week aan dat 40 procent van de Amerikanen tevreden is over Trump, 56 procent dus niet. Maar het gaat niet om het winnen van peilingen, maar om het winnen van belangrijke staten. Een daarom gaat Trump vol voor Florida.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.