Volledig scherm
Jan Karbaat (inzet) en het voormalige Zuiderziekenhuis, waar de omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat 15 jaar lang medisch directeur was. Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht, waar hij vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad © ANP/Inzet: privéfoto

Donorkinderen van Karbaat stappen naar rechter vanwege erfelijke afwijkingen

Ruim vijftig kinderen die zijn verwekt met donorzaad uit de kliniek van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat stappen zoals eerder aangekondigd naar de rechter. Vandaag ging een dagvaarding naar Karbaats nabestaanden de deur uit.

De donorkinderen eisen een schadevergoeding, omdat Karbaat hun donorvaders niet of onvoldoende heeft onderzocht op erfelijke afwijkingen. Zeventien van de kinderen zeggen een afwijking te hebben die het gevolg is van deze gebrekkige controle.

Volgens advocaat Tim Bueters is bij de donorkinderen onder meer sprake van autisme, adhd, reuma en diverse longaandoeningen. Hij stelt dat Karbaat en zijn Medisch Centrum Bijdorp in zowel folders als gesprekken met wensouders jarenlang hebben beweerd dat er wel degelijk werd gescreend op erfelijke afwijkingen.

De groep donorkinderen en ouders eist daarom een schadevergoeding van de nabestaanden van Karbaat, die in 2017 overleed. Onlangs bleek na dna-onderzoek dat zeker 50 donorkinderen met het zaad van Karbaat zelf zijn verwekt.

Kijk hier naar de reactie van de donorkinderen op een eerdere uitspraak van de rechter:

Volledig scherm
Beeld uit de documentaire Zwart Zaad over de vruchtbaarheidskliniek Centrum Blijdorp van Jan Karbaat. © RV
  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
    Video

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.