Volledig scherm
Een herdenkingsplek voor Louisa and Maren. De twintigers kwamen in december 2018 om het leven. © EPA

Doodstraf Marokkanen voor moord op Scandinavische toeristen

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen van 24 en 28 jaar oud, melden Marokkaanse media. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen en haar Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal en werden onderweg vermoord. 

De moord waarbij de slachtoffers de keel werd doorgesneden, schokte binnen- en buitenland. De Marokkaanse justitie verrichtte al snel arrestaties en 24 verdachten zijn voor de rechter verschenen wegens hun rol bij de moord of hun betrokkenheid bij de terroristische groep.

De drie mannen die de doodstraf hebben gekregen, golden als de daders. Het Openbaar Ministerie had de doodstraf ‘tegen deze bloeddorstige monsters’ geëist, ofschoon het Noord-Afrikaanse land al sinds 1993 geen doodstraffen meer voltrekt.

Het zijn de 25-jarige Abdessamad Ejjoud, de leider van de groep, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti. De laatste legde de moordpartij op zijn mobiele telefoon vast en verspreidde beelden op sociale media. Ejjoud en Ouaiyad pleegden de moorden. Die werden gepleegd in de omgeving van het dorp Imlil, ongeveer 60 kilometer en zuiden van Marrakesh. De meeste beklaagden komen uit die stad. Tegen de andere 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de 15 jaar en levenslang.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.