Drenkeling (60) overleeft 80 uur op volle zee: ‘Ik praatte tegen de reddingsboei’

Een 60-jarige drenkeling in de Zuid-Chinese Zee vocht tegen de hallucinaties, praatte tegen zijn reddingsboei en droomde van cola. Om maar niet gek te worden. Pas na 80 uur in het water kon John Low uit Singapore van de verdrinkingsdood worden gered.

De vissen knabbelden aan zijn benen, terwijl hij in de blakende zon in het zeewater lag te verbranden. ‘s Nachts bibberde hij van de kou op volle zee. ,,Ik kon de vissen voelen. De vinnen, de beten, het geschuur tegen je been”, zei hij na de zware beproeving. ,,Het komt en het gaat. Als je er over nadenkt, ben je bang dat je je been of je arm verliest.”

Low was vorige maand in het water terechtgekomen nadat zijn boot door de enorme golven was gezonken nabij het eiland Tioman, voor de Maleisische kust. Low was op dat moment met vrienden aan het duiken. Het weer was plots helemaal omgeslagen. Hij kon nog snel een reddingsboei en zijn rugzak grijpen, maar eten en drinken had hij niet bij zich. Hij kon ook nog alarm slaan bij zijn vrienden, maar door de duisternis en de wilde zee werd Low niet snel gevonden.

Hallucinaties

De drenkeling hield de moed erin dankzij zijn geloof en de vurige wens om zijn vrouw en drie kinderen weer te zien. Na veertig uur in het zilte water kon hij het schuren van zijn kleren tegen zijn verbrande huid niet langer verdragen en deed hij alles uit. Hij was helemaal uitgedroogd en moest braken. Hij hallucineerde dat iemand hem bij de hand naar een supermarkt begeleidde om cola te kopen en hoorde ook stemmen die hem maanden de reddingsboei te lossen. 

In de namiddag van de vierde dag was hij er naar eigen zeggen klaar voor om op zee te sterven. Maar twee uur later merkte de kapitein van de Diogo Cao, een baggerboot van 4.000 ton, Low vanaf kilometers afstand op. De bemanning kon de schipbreukeling aan boord hijsen. ,,De kapitein moet arendsogen hebben gehad. Ik was zo klein als een bacterie voor hem”, vertelde Low.

Toen hij gered was, verloor John Low totaal uitgeput het bewustzijn. Hij werd weer wakker op een klein bed op het dek van de baggerboot. De Republic of Singapore Air Force (RSAF) kwam hem daar ophalen. Een maand later bedankte de herstelde Low de crew van de RSAF nog eens heel hartelijk. 

Volledig scherm
John Low tussen het reddingsteam. © Facebook/RSAF
  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”