Drie doden bij aangestoken brand om verzekering op te lichten: ‘Hij had flinke schulden’

videoEen brand in een leegstaande boerderij in de Noord-Italiaanse plaats Quargnento die drie mensen het leven kostte, is veroorzaakt door de eigenaar, die verzekeringspenningen wilde opstrijken. Dat meldde officier van justitie Enrico Cieri zaterdag op een persconferentie in Alessandria.

De brand leidde in de nacht van maandag op dinsdag tot explosies en de dood van drie brandweerlieden. Twee andere brandweerlieden en een politieman raakten gewond. 

De eigenaar heeft volgens de openbaar aanklager bekend dat hij zelf brand heeft gesticht. Onlangs had hij de dekking van de verzekering van de boerderij tot 1,5 miljoen euro verhoogd. Hij en zijn vrouw, die eveneens verdacht is, hadden flinke schulden. 

Tijdklok

In de boerderij had hij gasflessen opgeslagen die met een tijdklok tot ontploffing zouden komen, maar eentje explodeerde anderhalf uur te vroeg en veroorzaakte een kleine brand. De man verzweeg tijdens het blussen van de brand dat er nog meer gasflessen in de boerderij door de tijdklok tot ontploffing zouden komen, met dodelijk gevolg. 

Op het nachtkastje van de verdachte trof de recherche de gebruiksaanwijzing voor de tijdklok aan.

Volledig scherm
Nadat een kleine brand ontstond, verzweeg de eigenaar dat meerdere gasflessen tot ontploffing zouden komen. © AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 3. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.