Wasberen zijn regelmatige bezoekers van de binnenstad in Erfurt, zo leert een rondgang op sociale media.
Volledig scherm
Wasberen zijn regelmatige bezoekers van de binnenstad in Erfurt, zo leert een rondgang op sociale media. © EPA

Dronken wasbeer waggelt op Duitse kerstmarkt

Een dronken wasbeer heeft op de kerstmarkt in het Duitse Erfurt, ten zuidwesten van Leipzig, opzien gebaard. Veel bezoekers van de markt grepen naar hun mobieltje om de waggelende gang van het dier vast te leggen.

Waarschijnlijk had de wasbeer restjes glühwein uit weggegooide bekertjes genuttigd. Het dier viel uiteindelijk midden op de markt in slaap. Een beveiliger hield daarna een oogje in het zeil tot de brandweer arriveerde die de wasbeer naar de dierenopvang bracht, aldus Duitse media.

Wasberen laten zich regelmatig zien in Erfurt, blijkt. Een inwoner zag er in augustus eentje de weg oversteken terwijl hij op de bus stond te wachten. “Hij wachtte tot de kinderen waren overgestoken, hield mij intussen scherp in fde gaten, stak over en verdween in een boom. Ik heb daarna snel gegoogeld en inderdaad: er komen wasberen voor in Erfurt’’, schreef hij op Twitter. Een andere inwoner zag er in oktober vorig jaar ook eentje. “Huh, een wasbeer vanmorgen vroeg midden in de binnenstad van Erfurt. En zo ontspannen ...’’, schreef de spotter bij een filmpje op Facebook.  

Niet te stoppen

De wasbeer is al een aantal jaren bezig aan een flinke opmars in de deelstaat Thüringen en elders in het oosten van Duitsland. Volgens de Duitse jagersvereniging gaat het om een soort die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt en die haar verspreidingsgebied sinds 2006 meer dan verdubbeld heeft. De vereniging pleitte eind vorig jaar voor maatregelen tegen de ‘niet te stoppen’ opmars van de dieren. Natuurdeskundigen sloegen in 2012 al alarm over het oprukken van de invasieve exoot vanwege de schadelijke effecten op de inheemse flora en fauna.  

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.