Boze Duitse boeren blokkeren met hun tractoren de Kennedy-brug, een van de belangrijkste verkeersaders in Bonn.
Volledig scherm
Boze Duitse boeren blokkeren met hun tractoren de Kennedy-brug, een van de belangrijkste verkeersaders in Bonn. © Hollandse Hoogte / EPA

Duitse boeren protesteren ook massaal en veroorzaken kilometerslange files

UpdateTienduizenden boze boeren hebben op een tiental plaatsen in Duitsland gedemonstreerd tegen het regeringsbeleid en het zogenoemde ‘boeren bashen'. Net als de afgelopen weken in Nederland, gingen veel agrariërs met hun trekker op pad om te demonstreren waardoor het verkeer op diverse plaatsen vastliep tijdens de ochtend- en avondspits.

De boeren demonstreerden in 17 steden in Duitsland. De grootste demonstratie vond plaats in Bonn in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Daar is het federale ministerie van Landbouw gevestigd.  Zo'n 6.000 boeren verzamelden er voor de nationale betoging tegen de landbouwpolitiek van de Duitse regering. 

Twee trekkerskonvooien van 10 en 6 kilometer lang veroorzaakten grote verkeersproblemen aan respectievelijk de west- en oostkant van de stad. In laatstgenoemd deel blokkeerden boze boeren met hun trekkers de Kennedy-brug, een van de belangrijkste verkeersaders van en naar de binnenstad. In totaal reden volgens de politie ongeveer 1000 tractoren naar de voormalige hoofdstad van het vroegere West-Duitsland. 

In de stad Duisburg, zo'n 100 kilometer noordelijker, veroorzaakten zo'n 140 trekkers files. In de hoofdstad Berlijn deden 1.000 boeren met een kleine 500 tractoren uit het omliggende Brandenburg hetzelfde. Ze blokkeerden het verkeersknooppunt Grosser Stern (Grote Ster) in het stadsdeel Tiergarten (district Mitte). In München blokkeerden ongeveer 1.000 trekkers de binnenstad. In Würzburg werd het boerenprotest op last van de politie vroegtijdig afgebroken vanwege de verkeerschaos. 

Familiebedrijven

De boeren protesteerden tegen het pakket maatregelen dat de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) en milieu-minister Svenja Schulze (SPD) begin september voorstelden. Het behelst het beperken van het gebruik van onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat, een aanscherping van de meststoffenverordening (minder nitraat in het grondwater), meer geld voor milieu- en klimaatbescherming, de introductie van een dierenwelzijnslabel en een actieprogramma voor het beschermen van insecten. Het actiecomité van de boeren vreest dat het agrarische pakket familiebedrijven in gevaar brengt alsook de concurrentiepositie van de Duitse boeren ten opzichte van collega's in het buitenland.

De boeren zijn volgens Duitse media ook boos omdat ze naar eigen zeggen worden gezien als  “boeman van de politiek” en vele niet-gouvernementele organisaties. “Discriminatie, discriminatie en intimidatie van familieleden maken deel uit van de agenda”, schrijft actiecomité “Land schept verbinding” in zijn oproep. “Wij zijn geen dierenmisbruikers en vervuilers.”

Milieubeschermingsgroepen bekritiseren de Duitse boeren regelmatig omdat ze hun ogen zouden sluiten voor problemen zoals insectensterfte of nitraatvervuiling en niet meewerken aan oplossingen. Ze pleiten voor een fundamentele verandering in het landbouwbeleid.

Actievoerende boeren dragen protestborden met teksten zoals (vlnr): ‘Natuurbescherming met ons in plaats van tegen ons’, ‘Jullie zaaien niet, jullie oogsten niet maar weten desondanks alles beter’, ‘Ontneem je de boeren hun brood, dan ontstaat er snel grote nood’.
Volledig scherm
Actievoerende boeren dragen protestborden met teksten zoals (vlnr): ‘Natuurbescherming met ons in plaats van tegen ons’, ‘Jullie zaaien niet, jullie oogsten niet maar weten desondanks alles beter’, ‘Ontneem je de boeren hun brood, dan ontstaat er snel grote nood’. © REUTERS