Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media.
Delen per e-mail
De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle zestien deelstaatparlementen in Duitsland, spande woensdag een spoedprocedure aan na het bekend worden van de verdenking van rechts-extremisme tegen haar. Ze sprak van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de federale- en deelstaatverkiezingen later dit jaar.
Het federale bureau van de binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) informeerde de deelstaatbureaus deze week intern dat de AfD was aangemerkt als ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme en daarmee een mogelijk gevaar voor de democratie. De BfV maakte er publiekelijk niets over bekend, maar het nieuws lekte wel uit.
Daarmee kwam de geheime dienst zijn “stilzwijg-belofte” volgens de rechtbank niet na of ‘zorgde er onvoldoende voor’ dat er geen informatie over de verdenking bekend zou raken. Dat dit toch gebeurde bewijst dat de informatie werd gelekt. Het bekend worden schaadt het beginsel van gelijke kansen van politieke partijen, aldus de rechtbank.
De AfD is blij met de beslissing van de rechtbank. ,,Dit is niet alleen een grote overwinning voor ons, maar ook voor de rechtsstaat”, zei partijleider Jörg Meuthen. De bestuursrechter toonde volgens hem aan dat de “onwettige handelwijze” van de geheime dienst met legale middelen kon worden gestopt. Co-partijleider Tino Chrupalla sprak in een reactie op Twitter van een “klap voor de geheime dienst”. Dit is “een goede zaak”. AfD-fractievoorzitter Alice Weidel sprak van een vermoedelijk geval van ‘‘moddergooierij naar de AfD” dat “willekeurig plaatsvond in het belang van de regeringspartijen”.
Tussenbeslissing
De AfD vroeg de administratieve rechtbank eind januari in een normale procedure al om de geheime dienst tijdelijk te verbieden de AfD als ‘verdacht’ te bestempelen en te behandelen. Dit omdat anders ‘onherstelbare schade in de politieke concurrentie’ zou dreigen. De rechtbank wees dit verzoek af vanwege de zwijgbelofte van het BfV. De hogere administratieve rechtbank van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Münster bevestigde dit later, meldt de ARD Tagesschau.
De uitspraak van de administratieve rechtbank in Keulen is een zogenoemde tussenbeslissing die geldt totdat de rechtbank beslist over het verbodsverzoek van de AfD.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste vlucht van Marshelikopter uitgesteld wegens technisch probleem
De eerste buitenaardse helikopter gaat voorlopig nog niet rondvliegen op Mars. Het onbemande toestel zou in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) zijn eerste korte vlucht maken op de rode planeet, maar die is uitgesteld. Bij een repetitie is een technisch probleem aan het licht gekomen. Op zijn vroegst komende woensdag wordt een nieuwe poging gedaan om op te stijgen. -
video
Nederlands spookschip verliest kostbare lading van Noorse klant: ‘Nog nooit meegemaakt’
Het Nederlandse vrachtschip dat stuurloos heen en weer deint op de metershoge golven voor de zuidwestkust van Noorwegen is een deel van zijn lading verloren. Het gaat om een gloednieuw serviceschip besteld door een Noorse maritieme dienstverlener met een waarde van maar liefst 66 miljoen Noorse kronen, zo'n 6,5 miljoen euro. -
Braziliaanse verpleegster troost patiënt met ‘hand van God’
Een verpleegkundige op een isolatieafdeling voor coronapatiënten in het Braziliaanse São Carlos heeft een geïsoleerde coronapatiënt getroost met 'de hand van God’. Ze vulde twee vastgebonden wegwerphandschoenen met warm water, waardoor het leek alsof haar patiënt iemands hand vast hield. -
PREMIUM1921-2021
Britse prins Philip (99) overleden: een zorgzame levensgenieter in de schaduw van de Queen
Prins Philip (99), de man van de Britse koningin Elizabeth, is vrijdagochtend overleden op Windsor Castle. Dat heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt. De prins kampte al langer met een slechte gezondheid: hij werd half maart uit het ziekenhuis ontslagen na een verblijf van bijna een maand. -
Dood van Russische balling in Londen moest op zelfmoord lijken
Het lichaam van de in 2018 in Londen vermoorde Russische balling Nikolai Gloesjkov is zo achtergelaten dat het op zelfmoord leek. Om zijn nek was een hondenriem gewikkeld, naast het lichaam stond een keukentrapje en op de trap lag nog een touw, bleek vrijdag tijdens een zitting over het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Gloesjkov.
-
sri lanka
Rel rond missverkiezing: Mrs. World opgepakt voor hardhandig ‘ontkronen’ finaliste
De rel rond de veelbesproken missverkiezing in Sri Lanka heeft nu ook een juridisch staartje gekregen. De vorige winnares van de schoonheidswedstrijd, Caroline Jurie, is vandaag door de politie opgepakt voor mishandeling en intimidatie. Ze wordt ervan verdacht haar opvolger Pushpika De Silva tijdens de finale verwond te hebben. Ook een andere organisator van de schoonheidsverkiezing is aangehouden. Inmiddels zijn beide verdachten op borgtocht vrijgelaten. -
video
Deze schatten hebben archeologen al ontdekt in drieduizend jaar oude Egyptische stad
Archeologen hebben een tipje van de sluier opgelicht over de schatten die ze tot nu toe hebben gevonden in een pas ontdekte, ruim drieduizend jaar oude stad in Egypte. Het zou gaan om de grootste stad uit de Egyptische oudheid die ooit is gevonden. Hoewel nog maar een deel van het terrein is opgegraven, is al een ongekende rijkdom aan spullen gevonden. -
Video
Ambassadeur Myanmar in Londen mag ambassade niet meer in
De ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk is ontslagen door de militaire regering. Kyaw Zwar Minn moet zijn post in Londen vervroegd verlaten omdat hij in plaats van de junta de afgezette regering van Aung San Suu Kyi steunt, melden de Britse autoriteiten na een formele kennisgeving vanuit Myanmar.