Volledig scherm
Agenten doorzoeken een juwelier in Duisburg. © Christoph Reichwein/dpa

Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren. 

Zo'n 850 agenten en belastinginspecteurs zijn bezig met de doorzoekingen op minstens 62 locaties in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Hamburg, Berlijn, Baden-Württembergen én Nederland. 27 personen (in de leeftijd van 23 tot en met 61 jaar) worden ervan verdacht een criminele groepering te vormen. Tegen zes personen is een arrestatiebevel uitgevaardigd en vanochtend zijn verschillende mensen aangehouden.

De verdachten zouden het zogenoemde hawala-banksysteem hebben gebruikt voor hun transacties. Contant geld werd gestort op een afhaalpunt in Duitsland en cash terugbetaald in een ander land, in dit geval Turkije. Er zou 200 miljoen euro op illegale wijze zijn getransfereerd. 

De hoofdverdachte is volgens Duitse media woonachtig in Duisburg. Het onderzoek is al minstens een jaar aan de gang. 

Volledig scherm
© Christoph Reichwein/dpa