Volledig scherm
© REUTERS

Duizenden Spaanse vrouwen protesteren tegen huiselijk geweld partners

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vrijdag duizenden vrouwen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor huiselijk geweld tegen vrouwen. Alleen dit jaar al werden in Spanje, voor zover bekend, zeker veertig vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner.

Betogers riepen leuzen en droegen spandoeken bij zich met teksten als 'We willen niet doorgaan met het tellen van slachtoffers'. De Spaanse regering publiceert regelmatig cijfers over vrouwen die zijn vermoord door hun partner. Dit jaar gaat het vooralsnog om 42 gevallen. Sinds 2003 zijn al zeker 1000 vrouwen van het leven beroofd door hun partner.

Toch behoort Spanje tot de landen met de laagste cijfers van de Europese Unie als het gaat om geweld van partners tegen vrouwen. Daarnaast is er relatief veel aandacht voor het probleem vergeleken met andere landen, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Unie.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
  1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

    Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

    Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
  2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.