Earth Overshoot Day: vandaag heeft de mens alle grondstoffen opgebruikt die de aarde dit jaar maakt
VIDEOVandaag is het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat de mensheid wereldwijd tussen 1 januari en vandaag evenveel grondstoffen heeft verbruikt, als de aarde in één jaar kan produceren. Na een dip in het verbruik vorig jaar, door de coronacrisis, zitten we weer bijna op het niveau van 2019. Toen viel de dag op 26 juli.
Earth Overshoot Day wordt jaarlijks berekend door het Global Footprint Network. Volgens de huidige cijfers van die organisatie verbruikt de mensheid ongeveer 1,7 keer méér grondstoffen dan de aarde aanmaakt. Anders gezegd: we komen 0,7 aarde tekort.
Vandaag lanceerde de organisatie samen met het Schotse EPA het initiatief ‘100 dagen van mogelijkheden', dat in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow begin oktober mogelijke oplossingen brengt. ,,De pandemie heeft aangetoond dat samenlevingen snel kunnen veranderen als zij geconfronteerd worden met een ramp", aldus ceo Laurel Hanscom.
Steeds eerder
Sinds 1970, het jaar waarvoor deze dag voor het eerst is berekend, verbruiken we bovendien steeds eerder in het jaar alle grondstoffen die de aarde jaarlijks kan produceren. Maar: het gaat wel steeds langzamer. Vooral in de jaren 80 en 90 ging het hard. Toen schoof de dag op van 4 november in 1980 naar 22 september in 2000 - bijna twee maanden eerder.
De allereerste keer dat Earth Overshoot Day al in juli viel was - volgens de berekeningen van 2021 - vier jaar geleden. In 2017 viel de dag op 30 juli; de jaren erop was dat 25 en 26 juli. Vorig jaar kwam de dag door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen juist een stuk later uit: op 22 augustus. De laatste keer dat die datum nóg later in het jaar lag, was 2005.
Nederland: 27 april al alles op
De verschillen in grondstoffengebruik tussen de verschillende landen zijn groot. Zou heel de wereld evenveel verbruiken als Nederland, dan zou Earth Overshoot Day al op 27 april dit jaar zijn geweest. Nederlanders gebruiken per persoon gemiddeld ongeveer drie keer meer dan de aarde produceert.
De top drie van grote verbruikers wordt gevormd door Qatar, Luxemburg en de Verenigde Arabische Emiraten. Die hebben een Overshoot Day van respectievelijk 9 februari, 15 februari en 7 maart. Er zijn dus bijna twaalf aardes nodig als iedereen op aarde evenveel zou opsouperen als Qatar.
Er zijn ook landen die géén Overshoot Day hebben: daar wordt minder verbruikt dan de aarde levert. Dat geldt onder meer voor veel landen in Afrika, waaronder Congo, Namibië, Eritrea en Gabon. Ook in Zuid-Amerika zijn er landen die juist een ‘overschot’ hebben, zoals Brazilië, Paraguay, Bolivia en Suriname.
Berekening
Om de datum van Overshoot Day te bepalen, wordt het verbruik van grondstoffen per hoofd van de bevolking berekend, evenals de ‘biocapaciteit’: hoeveel kan er geproduceerd worden? Vervolgens wordt de capaciteit gedeeld door het verbruik, en vermenigvuldigd met het aantal dagen per jaar.
Elk jaar worden ook de voorgaande Overshoot Days opnieuw bepaald. Dat komt omdat de methodes waarmee de dag bepaald wordt vaak veranderen, onder invloed van bijvoorbeeld nieuwe kennis en inzichten. Door het actuele rekenmodel ook op eerdere jaren toe te passen, kunnen deze eerlijk vergeleken worden.
Zelf je ecologische voetafdruk - hoeveel aardes er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij - berekenen? Dat kan hier.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKlimaatbestendig
Half miljard extra per jaar nodig: ‘Nederland wapenen tegen extremer weer kan alleen samen’
Om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer, moeten onderhandelaars in de kabinetsformatie 500 miljoen per jaar extra reserveren. Dit zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in een interview op deze site. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Bondgenoten Oekraïne denken verschillend over steun, maar ‘Amerikanen nemen duidelijk de leiding’
Wel F16's, geen F16's, misschien F16's? De bondgenoten van Oekraïne denken vaak compleet anders over de hulp die ze willen bieden. Wat zegt dat over hun strategie?
-
Vrouw van in Spanje ontvoerde Nederlander (33) wanhoop nabij: ‘Wij hebben géén vijanden’
De Nederlands-Marokkaanse makelaar die in de zomer van 2020 werd ontvoerd in de Spaanse badplaats Marbella, werd niet bedreigd en had ook geen conflicten in het criminele circuit. Dat zegt zijn Spaanse advocaat tegen deze site. Daarmee schetst hij een totaal ander scenario dan de Spaanse politie, die vermoedt dat er sprake is van een afrekening in het criminele circuit. Voor de gouden tip looft de radeloze familie een megabedrag van 100.000 euro uit. -
-
-
OORLOG OEKRAÏNE
LIVE | Russische huurlingenbaas: ‘Oekraïense troepen vechten tot de laatste man in Bachmoet’
In de noordelijke wijken van de stad Bachmoet aan de oostelijke frontlinie wordt zondag weer zwaar gevochten. Huurlingen van het Russische bedrijf Wagner Group vechten ‘voor elke straat, elk huis, elk trappenhuis’, liet grote baas Jevgeni Prigozjin via Telegram weten. ‘De Oekraïense strijdkrachten trekken zich niet terug. Ze vechten tot de laatste man.’ De generale staf in Kiev bevestigde dit zonder details over de gevechten en bombardementen. Volg alle ontwikkelingen van de oorlog in ons liveblog hieronder. -
Ministers G20-landen bereiken geen akkoord over klimaat
De ministers van Energie en Milieu van de G20-landen zijn het vandaag niet eens geworden over een gezamenlijke verklaring over wat ze besproken hebben. De voorzittende Italiaanse minister Roberto Cingolani zei dat de landen er niet uitkwamen toen het over de toezeggingen voor klimaatverbetering ging.