Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Een zeebeving, tsunami en kernexplosie: hoe is het nu met inwoners van Fukushima?

Een zeebeving, een tsunami en een kernexplosie: het Japanse Fukushima werd negen jaar geleden getroffen door een serie rampen van bijna Bijbelse omvang. Op bezoek bij de inwoners die weer opkrabbelden.

Probeer je het ondenkbare eens voor te stellen: de megastormvloed - die Nederland statistisch eens in de vierduizend jaar zou riskeren - is daar opeens. Als de dijk bij Borssele instort, beuken golven de kerncentrale plat. De elektriciteit in de kerncentrale valt uit, de noodaccu’s houden het niet. Dappere brandweermannen spuiten zeewater op de gloeiende reactorkern. Waterstofgas ontploft. Nucleair materiaal spoelt over het Zeeuwse land, een radioactieve wolk waait oostwaarts. 

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.