Eerste doden gemeld na vulkaanuitbarsting Tonga
UpdateRuim een dag na de heftige onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga zijn de eerste overledenen officieel gemeld. Niet op de getroffen eilandstaat in de Stille Oceaan of het nabijgelegen Nieuw-Zeeland. Maar in Peru, zo'n 10.000 kilometer verderop, waar twee mensen om het leven kwamen door de hoge golven die de uitbarsting veroorzaakte.
De twee vrouwen verdronken op een strand bij Naylamp in het noordwesten van Peru, meldden lokale autoriteiten eerder vandaag. Zij werden overvallen door de ongewoon hoge golven die werden veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting bij Tonga gisteren. Vanwege het onrustige water legden meer dan twintig Peruaanse havens het werk stil. Ook op de Peruaanse stranden werden badgasten gewaarschuwd en verteld niet te gaan zwemmen.
Op televisiebeelden en video's die op sociale media rondgaan is te zien hoe huizen en bedrijven aan de kust van Noord- en Midden-Peru zijn ondergelopen door de hoge golven. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered. Daar was sprake van (lichte) overstromingen. In Japan werden vandaag honderdduizenden inwoners opgeroepen te evacueren. Ook daar werd de kust bestookt door hoge golven, hetgeen ook gebeurde in andere landen aan de Stille Oceaan.
Lees door onder de video.
Schade Tonga
Gezien de enorme uitbarsting van de onderzeese vulkaan lijken doden op Tonga waarschijnlijk. Alleen is de schade in het eilandenrijk nog niet duidelijk. Door de uitbarsting en de daaropvolgende tsunami zijn alle telefoon- en internetconnecties met het eiland afgesloten. Hoewel mobiele telefoons nog wel zouden werken is de berichtgeving vanaf Tonga dus beperkt.
Eerder meldde de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern al wel dat het noorden van Nuku’alofa, de hoofdstad van Tonga op het eiland Tongatapu, een 'significante impact’ heeft gehad van de tsunami die ontstond. Ook zou de hoofdstad bedekt zijn met een flinke laag as. ,,Helaas hebben we niet veel informatie over de andere eilanden”, aldus Ardern. Er wonen op Tonga zo'n 105.000 mensen, verspreid over ruim 170 eilanden.
Het ministerie van Defensie in Nieuw-Zeeland heeft zondagavond (maandagochtend lokale tijd) een vliegtuig de lucht in gestuurd om over de eilandengroep vliegen en de schade in beeld te brengen. Dat was eerder nog te gevaarlijk vanwege de as in de lucht na de vulkaanuitbarsting.
De Australische autoriteiten melden op basis van eerste berichten dat op Tonga geen sprake lijkt van een hoog dodental. ,,Dat is natuurlijk erg goed nieuws. Maar de informatie die vanaf de eilandengroep onze kant op komt, is wel erg summier’’, zei minister Zed Seselja. Wel is er duidelijke schade aan wegen en bruggen op Tonga. Australië hoopt ook zo snel mogelijk een vliegtuig richting Tonga te sturen.
Tsunamiwaarschuwingen
Na de vulkaanuitbarsting werden tsunamiwaarschuwingen afgegeven in veel landen die een kust aan de Stille Oceaan hebben. Inmiddels is het tsunamigevaar grotendeels geweken en zijn er geen meldingen van grote schade of slachtoffers in landen als Japan of de VS. Op verschillende plekken werd wel melding gemaakt van kleine, plaatselijke overstromingen aan de kust.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
-
Grote groep gewapende mannen valt goudveld in Suriname aan
Een groep van 28 mannen, gewapend met pistolen en automatische geweren, heeft woensdag 6 medewerkers op een goudveld in Suriname aangevallen. Dat meldt de Surinaamse nieuwswebsite Waterkant. De aanval vond plaats nabij het dorp Godo Olo, in het oosten van het land. Het is al langere tijd onrustig in Surinaamse gebieden die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen, zoals hout, goud en andere delfstoffen. -
UPDATE / VIDEO
Nieuw-Zeelandse premier: ‘Significante’ schade Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting
Het noorden van Nuku’alofa, de hoofdstad van de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan, heeft een ‘significante impact’ gehad van de tsunami die ontstond na de onderzeese vulkaanuitbarsting op zaterdag. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern in een persconferentie. De hoofdstad zou ook bedekt zijn met een flinke laag as. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Schokgolf van vulkaanuitbarsting bij Tonga bereikt Nederland
De onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, dat ten zuiden van de Fiji-eilanden ligt, heeft een enorme atmosferische schokgolf veroorzaakt en Nederland bereikt. De luchtdruk steeg op sommige plekken in het land vanavond met 3 hectopascal (hPa). Menig Nederlander zal dit niets zeggen, maar meteorologen en weerkenners zijn lyrisch.
-
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.