Eerste smetten op pr-offensief ‘gematigde’ taliban
VIDEOTerwijl de nieuwe machthebbers in Afghanistan een regering willen vormen, groeit de twijfel over de betrouwbaarheid van een nieuwe, ‘gematigder’, taliban.
De taliban zijn hard bezig om, naar eigen zeggen, een ’inclusieve, islamitische regering’ te vormen. Daartoe zijn al gesprekken gevoerd met voormalig president Hamid Karzai en Abdullah Abdullah, een hoge functionaris uit de afgezette regering. Uiteindelijk moeten spijkers met koppen worden geslagen in gesprekken met Mullah Abdul Ghani Baradar, de hoogste politieke leider van de taliban, die deze week naar het land terugkeerde.
Gisteren ontmoetten Karzai en Abdullah de invloedrijke Anas Haqqani, leider van de beruchte talibanfactie. De VS bestempelde dit Haqqani-netwerk in 2012 als een terroristische organisatie. Het netwerk wordt gezien als organisator van verschillende (zelf)moordaanslagen waarbij in de loop der jaren duizenden slachtoffers zijn gevallen.
Van deur tot deur
De taliban hebben beloofd de veiligheid in Kaboel te handhaven, maar bewoners melden dat groepen gewapende mannen van deur tot deur zijn gegaan om te informeren naar Afghanen die met de Amerikanen of de afgezette regering hebben samengewerkt. Het is nog onduidelijk of dit inderdaad taliban zijn of criminelen die zich voordoen als militanten.
Afghanen staan inmiddels al dagen in de rij voor geldautomaten, velen halen hun spaargeld van de bank. ,,De taliban hebben militair gewonnen, maar moeten nu regeren’’, schreef een lokale commentator. Het runnen van de economie wordt een probleem, al zou China het nieuwe bewind onder voorwaarden willen helpen. De Verenigde Arabische Emiraten meldden gisteren de gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani en zijn familie asiel te hebben verleend uit ‘humanitaire overwegingen’. Als ‘legitieme interim-president’ roept hij de bevolking op zich aan te sluiten bij het ‘verzet’.
Ondertussen heeft het pr-offensief van de taliban wat problemen. Eerst was er een gewelddadige reactie van de lokale taliban op een protest in de oostelijke stad Jalalabad. Tientallen mensen hadden zich daar verzameld om de nationale vlag te hijsen, een dag voor de onafhankelijkheidsdag van Afghanistan waarop het einde van de Britse overheersing in 1919 wordt herdacht. Ze lieten daarvoor de talibanvlag zakken - een witte vlag met een islamitische inscriptie.
Op videobeelden op sociale media was te zien hoe de taliban daarop mensen met wapenstokken aanvielen. Daarbij zouden een dode en meerdere gewonden zijn gevallen. Ook de relatie met de sjiitische minderheid in centraal Afghanistan, de Hazara, werd op scherp gezet toen talibanstrijders in de stad Bamiyan een standbeeld opbliezen van Abdul Ali Mazari, een sjiitische held.
Meisjes en vrouwen
Westerse landen riepen gisteren de nieuwe machthebbers nog op discriminatie en misbruik van Afghaanse vrouwen en meisjes te voorkomen. Uit Herat kwamen in ieder geval de eerste berichten dat meisjes weer naar school mogen.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk onze video's over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw schietpartij in metro New York: één dode
Rond het middaguur is in de metro van New York een 46-jarige man door een medepassagier in de borst geschoten. De man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De politie zoekt nog naar de dader. -
PREMIUM
Videoverslag invasie Russische tankcommandant: ‘We worden al drie uur aangevallen, ze fucken ons’
Wat overkomt een jonge tankofficier die Oekraïne moet aanvallen? Een Oekraïense krant maakte een verslag aan de hand van beelden op diens mobieltje. -
Met video
Dit gebeurde er vannacht: Russen veroveren terrein in de Donbas, noodtoestand Hongarije vanwege oorlog
Het offensief van het Russische leger in de Donbas gaat onverminderd door. Russische troepen zijn vol in de aanval gegaan bij een rivier in het oosten van de Donbas-regio, waarbij ze het Oekraïense stadje Svitlodarsk hebben ingenomen. Ook enkele plaatsen in de omgeving zijn onder Russische controle gekomen. De gouverneur van Donetsk heeft claims van de pro-Russische separatisten bevestigd. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik 20 jaar lang in de doofpot
De leiders van de Southern Baptist Convention hebben zondag een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Taliban: 'Geen bijltjesdag in Afghanistan, alles is vergeven’
Er komt geen bijltjesdag in Kaboel. Op hun eerste persconferentie maakten de taliban vandaag bekend dat ze tot een ‘amnestie’ hebben besloten voor heel het land. Ambtenaren en anderen die voor de verdreven regering werkten hoeven niet te vrezen, zo werd aangekondigd. Afghaanse vrouwen zouden evenmin reden tot ongerustheid hebben.