Emoties lopen hoog op bij begrafenis vermoorde president Haïti: traangas en schoten
videoMet veel rumoer is in Haïti de vermoorde president Jovenel Moïse begraven. De emoties liepen hoog op. Woedende demonstranten, die de autoriteiten verantwoordelijk houden voor zijn dood, raakten slaags met de politie. Er werd met traangas geschoten.
President Jovenel Moïse werd op 7 juli in zijn eigen woning doodgeschoten door buitenlandse huurmoordenaars. Zijn vrouw raakte zwaargewond.
Het lichaam van Moïse werd vanochtend overgebracht naar het familielandgoed in zijn geboorteplaats Cap-Haïtien. Nog voor de besloten begrafenis begon, liepen de emoties hoog op. Een man wikkelde zichzelf in een grote Haïtiaanse vlag en schreeuwde bij de kist: ,,We moeten vechten en gerechtigheid krijgen voor Jovenel!” Een man naast hem riep: ,,Jovenel stierf groots! Hij stierf voor mij en voor de rest van het land. We zullen niet terugdeinzen.”
Gerechtigheid
De emoties liepen ook bij Martine Moïse, de weduwe van de president, hoog op. ,,Gerechtigheid, gerechtigheid!’’ riep ze toen ze naar de kist op het podium liep.
Ze droeg een mondkapje met een foto van haar man. Haar rechterarm zat in een mitella vanwege de verwondingen bij de aanslag. Ze legde haar linkerarm op de kist, bracht haar hand naar haar hart en barstte in tranen uit toen hun drie kinderen bij haar kwamen.
Rond de ceremonie was zware beveiliging ingezet vanwege de gewelddadige protesten afgelopen weken en de angst voor een politieke crisis. Aanhangers liepen met een groot portret van Moïse rond, ze droegen T-shirts en petjes met zijn foto.
Toen de uitvaart begon, raakten buiten het landgoed honderden woedende demonstranten slaags met de politie. Het gejoel overstemde de muziek en toespraken.
Traangas
Tijdens de plechtigheid klonken volgens getuigen buiten het landgoed schoten en werd traangas afgevuurd op demonstranten. De zwarte rook bereikte ook het landgoed. Amerikaanse vertegenwoordigers en andere hoogwaardigheidsbekleders werden haastig naar hun wagens gebracht.
De boosheid richtte zich op de Haïtiaanse autoriteiten en functionarissen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Moïse. ,,Waar was de politie op de dag van de moord?’’ riep een demonstrant.
Vooral de nationale politiechef León Charles moest het ongelden. Demonstranten schreeuwden leuzen naar Charles. ,,Je hebt geen maatregelen genomen om Jovenel te redden! Je hebt bijgedragen aan zijn moord!’’ riep een vrouw.
Een ander riep dreigend: ,,Je moet nu vertrekken of we halen je na de begrafenis!”
Machtsstrijd
Volgens de autoriteiten zijn zeker 26 verdachten opgepakt voor de moord, onder wie 18 voormalige Colombiaanse soldaten. De politie zoekt meer verdachten, waaronder een voormalige rebellenleider en een ex-senator.
De moord op Moïse heeft een van de armste landen ter wereld in een grote crisis en machtsstrijd gebracht. ,,Dit is iets dat in ons geheugen gegrift zal staan”, zegt inwoner Pedro Guilloume. ,,Laat alle Haïtianen solidair zijn.”
Enkele dagen geleden is Ariel Henry benoemd tot premier. Dat moet een eind maken aan de machtsstrijd die losbarstte na de moord. Henry was door Moïse al benoemd, maar nog niet officieel geïnstalleerd. Hij belooft een voorlopige eenheidsregering te vormen, tot nieuwe verkiezingen zijn gehouden.
In de aanloop naar de begrafenis was het in de noordelijke kuststad Cap-Haïtian al onrustig. Donderdag waren er gewelddadige demonstraties. Mannen schoten in de lucht en blokkeerden wegen met brandende autobanden.
Herinneringen
Een priester waarschuwde gisteren tijdens een ochtendmis ter ere van Moïse voor het bloedige geweld. ’s Avonds woonden de weduwe en haar kinderen een kleine herdenkingsdienst in een hotel bij. ,,Ze namen zijn leven, maar ze kunnen zijn herinneringen niet afnemen’’, zei een priester.
Moïse werd in februari 2017 beëdigd als president van Haïti. Hij kreeg de laatste jaren steeds meer kritiek vanwege zijn autoritaire optreden. Hij regeerde al meer dan een jaar bij decreet, nadat het land verzuimde parlementsverkiezingen te houden.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video's
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer
De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp toegezegd voor de staat Mississippi die zwaar is getroffen door noodweer en tornado’s. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht. -
Rome sluit deal met Amsterdam: elke week 900 ton huisvuil per trein naar Nederland
Amsterdam gaat een deel van het huisvuil uit Rome verwerken. Vanaf begin april komt er wekelijks 900 ton Romeinse rommel per trein naar Nederland. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Nieuwe premier Haïti belooft verkiezingen en de orde te herstellen
De nieuwe premier van Haïti, Ariel Henry, is dinsdag officieel aangetreden en heeft beloofd dat hij de orde zal herstellen. Henry heeft verder aangekondigd dat er verkiezingen komen, een eis van de bevolking en de internationale gemeenschap. -
Rapport Amnesty: westerse landen hanteren ‘dubbele standaard’ op gebied van mensenrechten
Westerse landen hanteren dubbele standaarden en reageren niet adequaat op mensenrechtenschendingen, wat straffeloosheid en instabiliteit in de hand werkt. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in haar nieuwe jaarrapport. ,,Het internationale systeem om wereldwijde crises aan te pakken faalt”, zo luidt de kritiek.
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Geen celstraf voor ‘boekenrugverzamelaar’ die dik duizend manuscripten stal
De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The New York Times.