En nog houden pesterijen niet op: Quaden (9) ervan beschuldigd dat hij 18-jarige oplichter is

Het verhaal van de Australische Quaden Bayles (9) ging deze week de hele wereld over. In tranen wenste hij dat hij dood was, door alle pesterijen vanwege zijn dwerggroei. Ondanks massale steun houdt de ellende niet op. Op sociale media wordt nu beweerd dat Quaden en zijn moeder Yarraka oplichters zijn en de jongen eigenlijk veel ouder is dan hij beweert. 

,,Geef mij een touw, ik wil zelfmoord plegen”, hoor je de kleine jongen uit Brisbane zeggen in het aangrijpende filmpje dat zijn moeder woensdag op Facebook postte. Even daarvoor had een medeleerling hem voor de zoveelste keer op het hoofd getikt en grapjes gemaakt over zijn lengte, aldus mama Yarraka.

Stortvloed

Er volgde een stortvloed aan steunbetuigingen. Van leeftijdsgenootjes die graag vrienden wilden worden en van ouders die hun kinderen met hem wilden laten spelen. Maar ook een groep beroemdheden stak hem een hart onder de riem. Onder meer acteurs Hugh Jackman (Wolverine, The Greatest Showman), Jon Bernthal (The Walking Dead) en actrice Alyssa Milano (Charmed, Mistresses) stuurden hem een boodschap.

Komiek Brad Williams – die zelf ook dwerggroei heeft – startte zelfs een crowdfunding om de jongen en zijn moeder als troost naar Disneyland te sturen. Daarvoor werd al 270.000 euro ingezameld. Het geld dat overblijft, gaat naar goede doelen die zich inzetten tegen pesten.

Volledig scherm
© RV

Jammer genoeg maakte dat geen einde aan de pesterijen voor Quaden. Op sociale media doet nu een hardnekkig gerucht de ronde dat de jongen liegt over zijn leeftijd en eigenlijk 18 jaar is. En dat hij samen met zijn moeder iedereen oplicht.

Volgens Australische media is het gerucht te herleiden naar een dubieuze Facebookpost. ,,Het is maar dat je het weet”, staat er te lezen bij een aantal foto’s van de jongen die een punt moeten bewijzen. ,,Hij heeft iedereen opgelicht. Hij is 18, heeft veel geld en iedereen is erin getrapt.”

Volledig scherm
© RV

Alleen blijkt daar niets van te kloppen. Zo is de bewuste foto een foto van het feestje voor de 18de verjaardag van Quaden eigenlijk een foto van een verjaardagsfeest van een vriend van hem (Garlen). Dat is te zien op andere foto's van die gebeurtenis, die ook op de Instagrampagina van Quaden staan.

Volledig scherm
© RV

En ook een foto van Quaden waarop hij volgens sommige sociale mediagebruikers champagne zou drinken, blijkt nep te zijn. Het gaat om een foto die van de Instagrampagina van zijn moeder gehaald werd en bijgeknipt is, zodat je niet kan zien dat de jongen eigenlijk appellimonade drinkt.

Volledig scherm
© RV

Daarnaast kan je op de Instagrampagina van moeder Yarraka het hele leven van Quaden volgen, want ze deelde foto’s en filmpjes van alle belangrijke momenten uit hun leven. Van zijn geboorte in 2010 tot nu. 

Volledig scherm
© RV

Er bestaan ook televisieopnames van Quaden toen hij wat jonger was. Zo vroeg zijn moeder al een keer eerder aandacht voor de blikken die haar zoon vaak toegeworpen krijgt. Uit beelden van een interview met de Australische talkshow Studio 10 uit 2015 is duidelijk de leeftijd van de jongen op te maken. Hij is daar 4 jaar. Als het valse gerucht over zijn leeftijd zou kloppen, zou hij op de beelden al 13 geweest zijn.

De moeder van Quaden ontkende intussen de aantijgingen formeel. Ze kreeg daarbij zelfs de steun van rapper Cardi B, die aan haar 59 miljoen volgers vertelde hoe de pesterijen haar ,,verdrietig” maakten.

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.