Volledig scherm
Jeffrey Epstein. © AP

Epstein stopte twee dagen voor overlijden zijn fortuin in een trust

De overleden miljardair Jeffrey Epstein heeft twee dagen voor hij in een gevangenis uit het leven stapte, zijn testament ondertekend. De ongehuwde vastgoedtycoon zonder kinderen vertrouwde al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn. Het document  is ingediend op de fiscaal gunstige Maagdeneilanden, die onder Amerikaanse voogdij staan. 

Volgens de documenten wordt de waarde van Epsteins bezittingen geschat op 577 miljoen dollar. Dat fortuin is nu onderdeel van ‘Trust 1953', wellicht vernoemd naar Epstein's geboortejaar. In het testament zelf, dat 21 pagina's telt, wordt geen enkele begunstigde bij naam genoemd. Enkel de namen van de personen die belast zijn met de uitvoering van de nalatenschap worden vermeld, in dit geval Darren K. Indyke en Richard D. Kahn, die lang met Epstein zouden hebben samengewerkt. De twee mannen konden niet worden bereikt voor commentaar, meldt de New York Times.

In het testament wordt het huis van de zakenman in het New Yorkse stadsdeel Manhattan gewaardeerd op bijna 56 miljoen dollar. Zijn ranch in New Mexico zou 17 miljoen waard zijn, zijn eigendom aan de Parijse Avenue Foch 8,6 miljoen en de twee eilanden in zijn bezit - Little St. James Island en het recent aangekochte Great St. James Island - worden geschat op in totaal zo’n 85 miljoen.

Naast die vastgoedeigendommen is er voor 307 miljoen dollar aan aandelen en andere investeringen, plus 56 miljoen in contanten. Zijn privévliegtuigen, -boten en auto’s zijn goed voor 18,5 miljoen.

Door gebruik te maken van een trust maakt Epstein het voor vermeende slachtoffers lastiger om een schadevergoeding te eisen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd te zijn misbruikt.

Misbruik

De autoriteiten arresteerden Epstein eerder dit jaar. Aanklagers stellen dat hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel heeft uitgebuit. Zij zouden betaald zijn om seksuele handelingen uit te voeren in zijn huizen in Manhattan en Palm Beach in de staat Florida en aan boord van zijn privévliegtuig. Er hing hem een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd. 

Op 10 augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel. Een autopsie wees uit dat hij zichzelf ophing. Dat gebeurde in de federale gevangenis in Manhattan, waar hij eerder onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Bewakers hadden de toestand van Epstein ieder half uur moeten checken, maar dat is niet gebeurd. 

Onlangs deed voormalig Nederlands model Thysia Huisman haar verhaal. Zij zegt de Amerikaanse multimiljonair op 18-jarige leeftijd ontmoet te hebben en verkracht te zijn door een Franse partner van hem. Verslaggever Sander van Mersbergen sprak met haar:

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.