Volledig scherm
De Turkse president Erdogan (links) en de Amerikaanse president Trump (rechts). © AFP

Erdogan dreigt legerbasissen te sluiten die door VS worden gebruikt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee gedreigd twee legerbasissen in Turkije te sluiten die door de Verenigde Staten worden gebruikt. Turkije zal ‘indien nodig’ de luchtmachtbasis in Incirlik en het Kurecik radarstation in de oostelijke provincie Malatya sluiten. 

Dat verklaarde Erdogan zondag in een interview op televisie. Hij dreigde ermee dat Ankara op een gepaste manier zou antwoorden indien Turkije ‘maatregelen zoals sancties’ van de VS opgelegd krijgt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had vorige week ook al geïnsinueerd dat Turkije de Amerikanen mogelijk de toegang zou kunnen ontzeggen tot legerbasissen indien de VS sancties zouden nemen tegen de Turken.

Sancties

In de Verenigde Staten wordt aangedrongen op dergelijke sancties als gevolg van de aankoop door Turkije van het Russische raketafweersysteem S-400. Die aankoop viel niet in goede aarde bij de Amerikanen. De vrees is dat Rusland via het afweersysteem aan gevoelige gegevens zou kunnen komen over de capaciteiten van de Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, en er wordt ook rekening gehouden met veiligheidsrisico's voor de militaire uitrusting van de NAVO in Turkije.

De relatie tussen Washington en Ankara raakte verder verstoord door de resolutie over Armenië, die eind oktober in de VS werd goedgekeurd. Daarin erkende het Huis van Afgevaardigden de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden als een genocide.

Volledig scherm
Erdogan (rechts) tijdens het interview. © AP
 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”