Tegen Emile Ratelband liep een Europees aanhoudingsbevel.
Volledig scherm
Tegen Emile Ratelband liep een Europees aanhoudingsbevel. © ANP

Europees aanhoudingsbevel tegen Ratelband, België stuurt hem naar Nederland

'Ontvoering zoon'Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moet zich van de Belgische rechter melden bij de Nederlandse politie voor verhoor. Dat heeft het Belgische Hof van Beroep gisteren besloten in de bizarre zaak van Ratelband, die zijn kind zou hebben onttrokken aan het gezag van de moeder. 

Quote

Ik heb een afspraak met de politie en de garantie dat ze me niet aanhouden

Emile Ratelband

Nederland had een Europees aanhoudingsbevel voor Ratelband uitgevaardigd. Dat betekent dat de 70-jarige Ratelband uitgeleverd (binnen Europa heet dat formeel: overgeleverd) kan worden naar Nederland. Het Hof van Beroep in Antwerpen oordeelde gisteren dat het niet tot aanhouding en overlevering zal overgaan, als Ratelband zich zelf meldt bij de Nederlandse politie. 

Officieel heet het dat het Antwerpse hof de ‘uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel beveelt’ en beslist ‘dat Ratelband onder voorwaardelijke invrijheidsstelling geplaatst wordt’ onder de voorwaarde dat hij zich dient aan te bieden bij de Nederlandse politie.

Ratelband zelf ziet dat als een overwinning: ,,Ik heb een afspraak met de politie in Utrecht gemaakt en de garantie dat ze me niet aanhouden als ik in Nederland ben,” aldus Ratelband, die net over de grens in het Belgische Kanne woont. Politie Midden-Nederland zegt niks over de zaak, omdat het om een privékwestie gaat. 

De zaak draait om Ratelbands 10-jarige zoontje dat volgens vader Emile ‘mishandeld wordt’ door de moeder, Ratelbands ex-vrouw Moon. Ratelband heeft het kind naar België meegenomen en daar zou het nu goed gaan met het jochie, aldus Ratelband zelf. In Nederland wordt hij er echter van verdacht dat hij het kind heeft onttrokken aan het gezag. Volgens Ratelband hebben gezinscoaches geoordeeld dat het zoontje beter bij hem kan blijven. Ratelband is de carnavalsprins van De Sassenbonkers in Zwolle. Of hij er volgende week bij is, is nog ongewis.  

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.