Ex-lijfwacht Poetin daagt oppositiebaas uit tot duel: 'Maak gehakt van hem'

VIDEODe commandant van de Russische Nationale Garde, generaal Viktor Solotov, heeft oppositieleider Aleksej Navalny op sociale media uitgedaagd tot een duel. Solotov is boos over beschuldigingen van Navalny, die hem corrupt heeft genoemd.

De 64-jarige Solotov, een ex-lijfwacht van president Poetin, eist een tweegevecht 'in de ring of op de mat'. ,,En dan maak ik gehakt van hem'', belooft hij.

De belangrijkste Kremlincriticus Aleksej Navalny (42) doet met video's op het internet onthullingen over corruptie in Rusland. Recentelijk maakte hij bijvoorbeeld de herkomst van de rijkdom van Solotov verdacht. Er zou mogelijk geknoeid worden met de financiering van de kosten van de garde.

Die organisatie telt 340.000 medewerkers en legt verantwoording af aan president Poetin. De pas twee jaar geleden opgerichte garde staat overigens los van de strijdkrachten. Ze heeft veel veiligheidstaken die vroeger onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen.

Volledig scherm
Viktor Zolotov wil de oppositieleider graag op zijn gezicht slaan, na 'beledigende en belachelijke verzinsels'. © Russische Nationale Garde
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin met Viktor Solotov (Archiefbeeld). © AFP
Volledig scherm
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny in de rechtbank in Moskou eind augustus. De belangrijkste Kremlincriticus kreeg 30 dagen cel omdat hij in januari van dit jaar een niet-toegelaten manifestatie had georganiseerd. © EPA