Ex-minister Buitenlandse Zaken Kerry ‘klimaat-tsaar’ onder Biden
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wordt ‘klimaat-tsaar’ in het regeringsteam van de komende Amerikaanse president Biden. Hij was van 2013 tot 2017 bewindsman onder president Obama en in 2004 kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen, die hij verloor van de herkozen Republikeinse president George W. Bush.
Delen per e-mail
Kerry gaat zich als speciaal gezant van Biden bezighouden met alle problemen rond de klimaatveranderingen. Hij wordt als zodanig lid van de Nationale Veiligheidsraad.
Biden maakt komende week nog meer namen van zijn beoogde ministers bekend. Dat kondigde zijn stafchef Ron Klain gisteren aan op landelijke zender ABC.
Sleutelposities
Anthony Blinken is de beoogde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, aldus Biden over de invulling van enkele sleutelposities in zijn ploeg. Blinken, een uitgesproken voorstander van internationale samenwerking, wordt de opvolger van Mike Pompeo uit het team van president Trump.
Blinken geldt als een vertrouweling van Biden en adviseerde hem tijdens afgelopen campagne op het gebied van buitenlandse politiek. De diplomaat heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in en buiten Washington. Onder Barack Obama fungeerde hij van 2015-2017 staatssecretaris van buitenlandse zaken. En tijdens het presidentschap van Bill Clinton was Blinken lid van de nationale veiligheidsraad en adviseerde hij Clinton op diverse gebieden.
Einde aan hard immigratiebeleid
Een andere naam die rondzingt is die van Jake Sullivan, voorheen een van Hillary Clintons naaste assistenten. Hij wordt waarschijnlijk Bidens nationale veiligheidsadviseur.
Als eerste in het buitenland geboren Amerikaan gaat de Cubaanse vluchteling Alejandro Mayorkas het ministerie van Binnenlandse Veiligheid leiden. Waarnemers zien het als een bevestiging dat Biden een einde gaat maken aan het harde immigratiebeleid van Trump. Mayorkas werkte al onder Obama op het departement.
De krant Wall Street Journal noemt de econoom Janet Yellen als de nieuwe minister van Financiën. Ze leidde van 2014 tot 2018 de centrale bank van de Verenigde Staten (‘Fed’). Avril Haines zal als eerste vrouw de verscheidene geheime diensten gaan coördineren. Jake Sullivan wordt de Nationaal Veiligheidsadviseur en Linda Thomas-Greenfield gaat als ambassadeur de Verenigde Staten vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties.
Kiesdrempel
De kandidaten voor de kabinetsposten in het team-Biden moeten nog worden bevestigd door de Senaat van het Amerikaanse parlement. De vraag is of de Senaat straks opnieuw dwars gaat liggen, nu de Republikeinen hoogstwaarschijnlijk de nipte meerderheid behouden. Ze moeten daarvoor in januari één van de resterende twee verkiezingen in de staat Georgia winnen, dan kunnen ze Bidens kandidaten wegstemmen. In de eerste ronde behaalde geen kandidaat in Georgia de in de staat vereiste kiesdrempel van 50 procent van de stemmen.
Tot nu toe lijken de Republikeinen in de Senaat - ondanks het gepolariseerde klimaat - echter niet te moeilijk te doen. ,,Alle presidenten hebben recht op het kabinet van hun keuze”, liet Republikeinse Senator Lisa Murkowski (Alaska) afgelopen week weten aan Politico. Ook gematigde collega’s Susan Collins (Maine) en Mitt Romney (Utah), tevens voormalig presidentskandidaat, zullen Biden naar verwachting niet te veel voor de voeten lopen. Collins zei presidenten ‘veel speelruimte’ te geven om hun eigen mensen te kiezen.
Wel maakten Murkowski en Romney het voorbehoud dat Bidens kandidaten niet te radicaal (links) mogen zijn. ,,Onze taak is er voor te zorgen dat Biden mensen kiest... die mainstream genoeg zijn”, aldus Murkowski. ,,En die goed gekwalificeerde, geloofwaardige kandidaten zijn. Als hij dat doet, prima, dan werk ik met hem samen.”
Eerste rel
De eerste rel over mensen die de nieuwe president in zijn team wil, is overigens al uitgebroken. Milieuactivisten bekritiseren de keuze voor Michael McCabe als hoofd van de Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse milieudienst. McCabe werkte daar eerder al en fungeerde tussen 1987 en 1995 als adviseur energie- en milieuzaken van Biden toen hij Senator was. Daarna stapte McCabe over naar het omstreden chemiebedrijf DuPont.
Bekijk al onze video's over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Chinese kunstenaar kopieert nijntje bijna een-op-een en opent tentoonstelling: ‘Dit gaat ons echt te ver’
Een Chinese kunstenaar plakte een eendensnavel op het Utrechtse icoon nijntje, deed dat vervolgens nog tientallen keren en met die hele serie ‘eigen werk’ heeft hij nu een populaire tentoonstelling in de Chinese miljoenenstad Guangzhou. Nijntje-uitgever Mercis onderneemt actie: ,,Deze vorm van plagiaat gaat écht te ver.” -
PREMIUM
Update Biden maakt eerste ministers snel bekend, ‘Blinken wordt minister van Buitenlandse Zaken’
De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden maakt komende week de eerste namen van zijn beoogde ministers bekend. Dat kondigde zijn stafchef Ron Klain zondag aan op landelijke zender ABC. De eerste naam die nadrukkelijk naar voren komt is die van Anthony Blinken als minister van Buitenlandse Zaken, zo meldt Bloomberg. -
‘Trump geeft gratie aan witteboordencriminelen en rapper Lil Wayne’
Op de laatste dag van het presidentschap van Donald Trump wordt nog een serie presidentiële pardons verwacht. Onder degenen die in aanmerking komen voor gratie zitten de omstreden New Yorkse zakenman Sheldon Silver en rapper Lil Wayne. -
Clinton wil weten of Trump met Poetin belde tijdens aanval Capitool
De voormalige presidentskandidate Hillary Clinton zou graag willen weten of president Donald Trump met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin belde toen het Capitool door betogers werd bestormd. In haar podcast zegt ze tegen de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, dat ze graag de telefoongesprekken van de president zou willen checken. -
PREMIUM
Trumps houding geeft andere 'sterke mannen’ reden te blijven zitten na verkiezingsverlies
De tegendraadse houding van Donald Trump die het verlies van de Amerikaanse presidentsverkiezingen weigert te accepteren, wordt met argusogen bekeken door ‘sterke mannen’ elders in de wereld. Trump geeft het verkeerde voorbeeld, denken politici en politicologen.
-
Amerikaans onderzoek: immuunsysteem steeds beter bestand tegen mutaties van coronavirus
Mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn, hoeven mogelijk in de toekomst niet te vrezen voor een besmetting met een gemuteerde variant. Het lichaam bouwt een steeds bredere afweer tegen corona op, omdat het al anticipeert op nieuwe varianten van het virus. -
Iedereen wil de wollen wanten van Bernie Sanders, maar helaas: ze zijn op
De vrouw die de wollen wanten maakte waarmee de Amerikaanse senator Bernie Sanders de show stal tijdens de inauguratie van zijn Democratische partijgenoot Joe Biden tot president, is de afgelopen dagen overspoeld met berichten van mensen die de wanten ook willen hebben. Helaas: ze zijn op. -
AstraZeneca: Eerste levering vaccins aan EU zal 60 procent kleiner uitvallen
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder.