Volledig scherm
PREMIUM
Van deze schoolklas in Deventer overleefde alleen het meisje in het midden de oorlog. Felice Polak - het ‘meisje in het witte jurkje’ - zou de tentoonstelling in Nederland openen maar overleed een week voor die tijd. © Eigen foto.

Expo Jodenvervolging laat Duitsers schrikken: ‘Hadden wij nooit zo laten zien’

Op de plek van het voormalige hoofdkwartier van de SS en Gestapo in Berlijn zijn vanaf vandaag foto's en filmpjes te zien van de Jodenvervolging in Nederland. De beelden - vaak afkomstig uit privécollecties - maken deel uit van een fototentoonstelling die de Duitsers in meerdere opzichten de ogen opent, blijkt.

De ongeveer twintig medewerkers van documentatiecentrum Topographie des Terrors, hét kenniscentrum in Duitsland over de nazi-misdaden, wisten gisteren niet wat ze zagen tijdens hun rondleiding door de tentoonstelling. 

Alledaagse foto's van Joden voor het begin van de deportaties, in 1942, privékiekjes van Joodse onderduikers in hun benarde posities, aangrijpende beelden van een Joods stel op leeftijd en een Sinti-meisje in een goederenwagon vlak voor vertrek naar Kamp Westerbork, de Duitse kampcommandant Albert Konrad Gemmeker die zichzelf laat filmen door een Duitse Jood terwijl hij doodleuk paradeert langs goederentreinen vol Joden of borrelt met collega's van de Sicherheitsdienst (SD) en hun vriendinnen.