Medische staf verzorgt een Covid-19-patiënt in Luik. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Medische staf verzorgt een Covid-19-patiënt in Luik. Foto ter illustratie. © Photo News

Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”

Meerdere families hebben het Luikse Montlégia ziekenhuis al onder druk gezet om hoogbejaarde patiënten op te nemen op de intensive care, zo bevestigt het hoofd van dienst aan vakblad MediQuality. Advocaten beroepen zich op de wet op de patiëntenrechten, waarin staat dat artsen verplicht zijn om de wil van de patiënt te respecteren, en dat ze dus niet zomaar een bed of medicijnen kunnen weigeren als die beschikbaar zijn.

,,Verwerpelijk", briest Marc Moens, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat. De artsenkoepel vraagt de Orde van Advocaten maatregelen te nemen, zodat ‘advocaten die zich met deze praktijken inlaten geschrapt worden’. ,,Gelukkig heb ik er in Vlaanderen nog niets over gehoord. De beoordeling van patiënten wordt op een heel gewetensvolle manier gedaan en we kijken echt niet alleen naar leeftijd."

Richtlijnen

Volgens professor medisch recht en advocaat Filip Dewallens maken de claims weinig kans. ,,Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Die richtlijnen zitten uitstekend in elkaar en over individuele beslissingen wordt druk overleg gepleegd. Rechters beseffen ook dat de zorg bij een tekort aan beademingsapparaten, intensive care-bedden of bij een spoedgeval anders is dan in optimale omstandigheden. Dus daar ben ik gerust op. Maar dat maakt zo'n jarenlange aansprakelijkheidsprocedure nog steeds erg wrang voor wie in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staat te geven. Die mensen zouden niet ook nog eens rechtszaken mogen riskeren.”

,,Daarom zou de overheid een wet of volmachtsbesluit kunnen uitvaardigen om tijdens deze crisis immuniteit te geven aan zorgverleners die zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen. Dan komen er geen aansprakelijkheidsclaims. Verschillende Amerikaanse staten hebben dat al gedaan en Nederland zou het ook overwegen. Zeker nu studenten, gepensioneerde dokters en artsen van totaal andere disciplines in de eerste lijn meehelpen om corona te bedwingen, is zo'n wet geen overbodige luxe om hen te ontlasten.”

Professor medisch recht Filip Dewallens. “In de VS hebben verschillende staten immuniteit gegeven aan zorgverleners. Onze overheid zou dat ook moeten doen.”
Volledig scherm
Professor medisch recht Filip Dewallens. “In de VS hebben verschillende staten immuniteit gegeven aan zorgverleners. Onze overheid zou dat ook moeten doen.” © RV
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.