FBI vreest voor aanval van binnenuit tijdens inauguratie
VIDEODe FBI gaat alle leden van de Nationale Garde die woensdag aanwezig zijn bij de inauguratie van president Biden extra controleren. Gevreesd wordt voor een aanval van binnenuit.
Delen per e-mail
De FBI gaat alle 25.000 troepen van de Nationale Garde die naar Washington gaan, onderzoeken. Legersecretaris Ryan McCarthy vertelde gisteren aan The Associated Press dat functionarissen zich bewust zijn van de mogelijke dreiging en hij waarschuwde de commandanten om op hun hoede te zijn voor problemen binnen hun gelederen naarmate de inhuldiging nadert. Tot dusverre zeggen hij en andere leiders echter geen bewijs van enige bedreiging te hebben gezien.
Het leger screent standaard alle medewerkers al op extremistische connecties. De FBI-screening is daar een aanvulling op. ,,We moeten ons er bewust van zijn en we moeten alles in het werk stellen om deze mannen en vrouwen grondig te onderzoeken”, aldus McCarthy.
Bedreigingen van binnenuit waren een aanhoudende prioriteit van de politie in de jaren na de aanslagen van 11 september 2001. In de meeste gevallen waren die bedreigingen afkomstig van opstandelingen van eigen bodem die waren geradicaliseerd door Al Qaida, de Islamitische Staatsgroep of soortgelijke groepen.
De dreigementen tegen de inauguratie van Biden werden daarentegen aangewakkerd door aanhangers van president Donald Trump, extreemrechtse militanten, blanke supremacisten en andere radicale groeperingen. Velen geloven in de ongegronde beschuldigingen van Trump dat de verkiezingen van hem zijn gestolen, een bewering die door veel rechtbanken, het ministerie van Justitie en Republikeinse functionarissen in belangrijke staten is weerlegd.
Kleinschalig
De protesten die gisteren in verschillende steden in de Verenigde Staten waren aangekondigd zijn voor zover bekend kleinschalig en zonder grote problemen verlopen. De politiemacht die in de steden uit voorzorg was opgetrommeld, was in de meeste gevallen veel groter dan het aantal Trumpaanhangers dat tegen de verkiezingsuitslag kwam protesteren.
,,Het stelde vandaag niets voor en we zijn blij dat dat zo was”, zei een woordvoerder van de staat Pennsylvania, waar rekening werd gehouden met een gewelddadige demonstratie bij het regeringsgebouw in Harrisburg. Ook in de hoofdsteden van de andere vijftig staten waren de veiligheidsdiensten bedacht op protesten die weleens uit de hand konden lopen, zoals dat begin januari gebeurde bij het Capitool in Washington toen Trumpaanhangers het gebouw bestormden.
In Harrisburg kwam maar een kleine groep betogers opdagen, onder wie de 34-jarige Alex. De stukadoor uit Hershey wilde zijn steun voor Trump komen betuigen, maar zag dat de opkomst tegenviel. ,,Er gebeurt hier niets”, zei Alex die net als de president vindt dat de verkiezingen zijn gestolen. Hij zei ook bij de demonstratie aanwezig te zijn geweest op 6 januari in Washington. Maar aan de bestorming van het Capitool had hij niet deelgenomen.
Ook in Lansing in Michigan was er weinig animo voor het protest. Een klein groepje had zich daar verzameld. Sommigen droegen wapens. ,,Ik ben hier niet om geweld te plegen en ik hoop dat niemand hierheen komt om gewelddadig te zijn”, zei een man op het grasveld voor het parlementsgebouw. Op zijn hoofd droeg hij een Make America Great Again-pet. Tegen het vallen van de avond, waren de betogers weer huiswaarts gekeerd.
Bekijk hieronder onze video's over de bestorming van het Capitool en de nasleep:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italië blokkeert export kwart miljoen vaccins die op weg waren naar Australië
Italië heeft de export van de 250.000 AstraZeneca-vaccins geblokkeerd die op weg waren naar Australië. De actie, met goedkeuring van de EU, is een reactie op de aanhoudende leveringsproblemen van het farmaceutische bedrijf. -
PREMIUM
Extreemrechts in de VS groeit: ‘We moeten voorbereid zijn op de ergste scenario’s’
De aanval op het Amerikaanse Capitool maakt de groeiende dreiging van extreemrechts geweld in de VS zichtbaar. ,,Het is alle hens aan dek.” -
Zeker vijftien doden bij groot verkeersongeluk in Californië
Bij een verkeersongeluk in het zuiden van Californië zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. De aanrijding tussen een truck en een personenwagen gebeurde in de regio Imperial County bij de grens met Mexico, melden Amerikaanse media. Hulpdiensten rukten massaal uit. -
Staten VS in hoogste staat van paraatheid: angst voor geweld
Amerika houdt zijn hart vast voor de inauguratie van Joe Biden woensdag. De spanning is niet alleen voelbaar in Washington. In bijna alle staten worden overheidsgebouwen extra bewaakt. ,,Iedereen is in de hoogste staat van paraatheid”, zegt de gouverneur van Californië. -
‘AfD verdacht van rechts-extremisme, Duitse geheime dienst mag partij bespioneren’
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst beschouwt oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) in haar geheel als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat melden Duitse media. De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle deelstaatparlementen, spreekt van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de verkiezingen.
-
Paus Franciscus bezoekt als eerste katholieke kerkvorst Irak
Paus Franciscus is vrijdag vanuit Rome vertrokken naar Irak. Het is het eerste bezoek ooit van een paus aan het land en de eerste buitenlandse trip voor Franciscus tijdens de coronapandemie. Hij keert maandag weer terug. -
PREMIUM
Franse burgemeester die collega verkrachtte weigert op te stappen: ‘Hij voelt zich almachtig’
Een Franse politicus en ex-staatssecretaris is veroordeeld wegens verkrachting maar hij weigert zijn post als burgemeester op te geven. Georges Tron kreeg vorige maand vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Sindsdien zit hij in de cel. -
22-jarige arrestant van steekpartij in Zweeds stadje verdacht van pogingen tot moord
De verdachte van de steekpartij in Zweden wordt verdacht van meerdere pogingen tot moord. Eerder werd gezegd dat er mogelijk sprake is van terrorisme, maar de aanklager meldt dat dit scenario momenteel niet wordt onderzocht. De verdachte is een 22-jarige man uit Afghanistan, melden Zweedse media. Hij zou in 2018 naar het Scandinavische land zijn verhuisd. De man verwondde woensdag zeven mensen in de stad Vetlanda.