Volledig scherm
© Fisher-Price

Fisher-Price roept 5 miljoen levensgevaarlijke wipstoeltjes terug

Het Amerikaanse speelgoedbedrijf Fisher-Price roept bijna vijf miljoen van hun wipstoeltjes Rock ‘n Play Sleepers terug na tientallen berichten van gestorven baby’s. De Amerikaanse consumentenwaakhond CPSC heeft dat vrijdag bekendgemaakt. 

Consumentenwaakhond CPSC meldt op de website dat er sinds het wiegje in 2009 op de markt is gekomen, er al 30 baby’s in zijn gestorven. Alle omgekomen baby’s waren 3 maanden of ouder toen ze tragisch kwamen te overlijden in het stoeltje. Ze rolden van hun rug op hun buik of zijkant terwijl ze niet waren vastgeklikt. Wat concreet de dood van de baby’s heeft veroorzaakt, is niet duidelijk.

In een verklaring bevestigt Mattel, de eigenaar van Fisher-Price, dat ze het product vrijwillig terugroepen. Het bedrijf zegt er wel bij dat ze niet twijfelen aan de veiligheid van hun stoeltje. 

,,Het slaapstoeltje is alleen bedoeld voor baby’s tot 3 maanden oud’’ of concreter: tot kleintjes zich kunnen draaien op hun buik. ,,De sterfgevallen tonen aan dat sommige consumenten het stoeltje nog steeds gebruiken als kinderen kunnen rollen en dat zonder correct gebruik van het beveiligingssysteem’’, zei Fisher-Price-manager Chuck Scothon vorige week al toen het wipstoeltje in opspraak kwam. 

,,Maar gezien de incidenten waarin het product werd gebruikt zonder de veiligheidsvoorschriften te respecteren, hebben we in samenspraak met CPSC beslist dat het product vrijwillig terugroepen de beste keuze is’’, zegt het bedrijf. 

Het gaat in totaal om zo’n 4,7 miljoen stoeltjes. Het CPSC roept op meteen te stoppen de wiegjes te gebruiken en contact op te nemen met Fisher-Price voor terugbetaling.